Betiltották a kozmetikai ipar állatkísérleteit az EU-ban

Az Európai Unióban 2009-től gyakorlatilag minden olyan kozmetikai termék árusítása tilos, amelynek kifejlesztéséhez állatkísérleteket végeztek, döntötte el szerdán Strasbourgban az Európai Parlament - az euro.hu tájékoztatása szerint.
NAPI Online, 2003. január 16. csütörtök, 10:51
Fotó:


Jelenleg csupán Nagy-Britannia, Belgium, Németország, Ausztria és Hollandia tiltja az állatkísérleteket, ám hat év múlva az EU minden tagországában érvénybe lép a tilalom.

Az új rendelkezés bezárja a termelők által eddig kihasznált kiskaput: 2009-től már olyan kozmetikai termékek értékesítése is tilos, amelyet más országban teszteltek. A tilalmat kikerülve mindeddig több multinacionális cég Franciaországban, Japánban és az Egyesült Államokban végezte el a szükséges kísérleteket. A mostani jelentős szigorítás célja az, hogy alternatív kísérleti eljárások kidolgozására kényszerítse a termelőket.

Philip Whitehead brit munkáspárti képviselő a tilalomról rendelkező jogszabályt az állatok érdekében tett legjelentősebb előrelépésként értékelte, amelyet valaha is elért az Európai Parlament.Ez az első alkalom, hogy nem csak a kísérletek fokozatos megszüntetéséről, hanem a kereskedők számára húsba vágó értékesítési tilalomról is határoznak.

Az állatvédő szervezetek üdvözölték az új jogszabályt, ám ugyanakkor bírálták is amiatt, hogy nem eléggé szigorú: az új európai rendelet a jelenleg végzett 14 fajta állatkísérlet közül csupán 11-re vonatkozik. A további háromféle állatkísérlet esetében a tilalom csak 2013-tól lépne életbe, s akkor is csak abban az esetben, ha addig sikerül alternatív tesztelési lehetőségeket kidolgozni.

Az európai parlamenti képviselők viszont azzal érvelnek, hogy a törvény jelenlegi formájában a lehetséges legjobb kompromisszum az állatvédő szervezetek és a kozmetikai ipar között. Az egyeztetésekben részt vevő konzervatív képviselő, Robert Goodwill elmondta, a minden tesztre vonatkozó teljes tilalom esetében a cégeket, főként a vegyipari termelőket már semmi sem késztette volna arra, hogy pénzt fektessenek be az alternatív eljárások kidolgozásába. A képviselő rámutatott arra is, hogy a kozmetikai iparban végzett tesztek az állatkísérleteknek csupán 1 százalékát teszik ki.

HOZZÁSZÓLÁSOK