Betiltották egy ismert multi tevékenységét - pofon a jóbarátnak

Adóelkerüléssel vádolja az amerikai Procter & Gamble-t az argentin kormány, és az ezzel kapcsolatos vizsgálat idejére megtiltották a cégnek, hogy Argentínában tevékenykedjen. Korábban árstopot kényszerítettek a cégre.
Napi.hu, 2014. november 3. hétfő, 10:39

Keményen beakasztott a Buenos Aires-i kormány a világ legnagyobb háztartásicikk-gyártójának, az amerikai Procter & Gamble-nek. Betiltották a cég tevékenységét Argentínában - derült ki az AFIP, a latin-amerikai ország adóhivatala hét végi közleményéből. Az nem világos, hogy a kormány mit ért a tilalom alatt, a vállalat pedig nem nyilatkozik arról, hogy felfüggesztette-e bármilyen tevékenységét dél-amerikai országban - jelentette a Reuters.

Annyi kiderült az AFIP közleményéből, hogy az ügyről tájékoztatta egyesült államokbeli partnerét, a Securities and Exchanges Commissiont (SEC). Argentína azzal vádolja a P&G-t, hogy 138 millió dollárral túlszámlázta az országba bevitt termékeit, amivel -  az áru eladásából származó bevétel átváltása után - devizát szivattyúzott ki az országból. Emellett elrejtett az adóhatóság elől olyan jövedelmet, amely után a dél-amerikai országban kellett volna adót fizetnie.

Nem csináltunk semmit

Véget kell vetnünk a nemzetközi cégek trükkjeinek - teszi világossá álláspontját a Buenos Aires-i adóhatóság közleményében, amely az államfő hivatalának weboldalán jelent meg. Paul Fox, az amerikai vállalat szóvivője azt mondta, hogy előbb igyekeznek megérteni, pontosan mivel is vádolja az argentin hatóság a P&G-t, majd ezt követően azon lesznek, hogy megoldást találjanak a problémákra.

Fox emellett leszögezte azt is, hogy a vállalat nem folytat agresszív adóoptimalizációt és pénzügyi tervezést - azaz nem tologatja jövedelmeit a világ országai között, hogy kihasználja az eltérő adózási szabályokat -, mivel úgy látják, hogy ezek a módszerek nem ígérnek fenntartható eredményeket. Emellett leszögezte, hogy nagyra értékelik az dél-amerikai ország politikai és üzleti köreivel, továbbá az argentin fogyasztókkal kialakított kapcsolataikat.

Az ügy érdekessége, hogy a P&G elvileg jó barátja Argentínának, hiszen két gyártóbázist üzemeltet az országban, ahol 1991 óta van jelen. A jó viszony alapja lehetne, hogy 2006-ban tettek egy nagy szívességet a kormánynak. Elfogadva a rájuk nehezedő nyomást legalább egy évre befagyasztották 31 termék - köztük samponok, szappanok és krémek - árát, hogy segítsék az infláció leszorításáért folytatott harcot.

Nincs valuta

A P&G nem közöl országokra lebontott pénzügyi adatokat, számait csak régióként részletezi. A 2014-es éves jelentésből kiderül, hogy Latin-Amerika a cég árbevételének tíz százalékát hozza. A P&G összesen 83,1 milliárd dollár forgalmat bonyolított le 2014 június 30-án végződött előző üzleti évében.

Argentínában korlátozták a külföldi devizához való hozzáférést miután a jegybank valutatartalékai 17 százalékkal, 28 milliárd dollárra zuhantak az elmúlt 12 hónapban. Az ország a 2002-es államcsőd óta - amikor 100 milliárd dollár értékű államkötvénye visszafizetését tagadta meg - nem jut hitelhez a nemzetközi tőkepiacokon.

Idén júliusban újabb technikai csődöt szenvedtek el, miután egy amerikai bírósági döntés összekapcsolta a hitelezői követeléseket. Ennek megfelelően amíg nem törlesztettek azoknak a hitelezőiknek, akik nem mentek bele hitelük egy részének leírásába, addig nem fizetnek azoknak a hitelezőknek sem, akik elfogadták a leírást, azaz belementek az Argentínával szemben fennálló követelésük átütemezésébe.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Kotkodus, 2014.11.04 08:17

@unortodox: 1. végre rájöttél, hogy adóelkerülésben azonos álláspontot képviselünk.

2. nem egyszer írtad fidesz ügyben, hogy amennyiben bűncselekmény történt, tessék az ügyészséghez fordulni. miért lenne más a p&g helyzete?

3. a magyar átlagos életszínvonal messze az orosz, kínai, indiai fölött van. mi értelme egy rendszerről egy másikra áttérni, ha még te magad sem tudod cáfolni, hogy az újban rosszabb életkörülményekre kell számítanod? még akkor is, ha a jelenlegiről tudjuk, hogy messze nem tökéletes...

kerülgetheted ezt a megalázóan egyszerű kérdést minden oldalról unortodox, de inkább valld be, hogy ebben a kérdésben képtelen vagy megbízóid elképzeléseit logikusan megvédeni...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

unortodox, 2014.11.03 20:59

@Kotkodus: 1. hol írtam, hogy az jó ha valaki adót kerül?
2. hol került bizonyításra, hogy a p&g adót került?
3. mi a véleményed arról, hogy olyan országok politikai/társadalmi rendszereit tekinti kormányfőnk követendőnek, ahol - jelenleg még - alacsonyabb az életszínvonal még a miénknél is?...


..1 ..ha errről írok ,hogy az offshort meg kell szüntetni


2. nehéz bizonyítani ,mert a leánycégek között elírogatják a nyereséget-veszteséget ...


3 ..a neoliberáléis gazdaságpolitika nem vált be nálunk ...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

foldnyuzo, 2014.11.03 20:20

@unortodox:
Ostoba nyalonc, ha nincsen külföld, nekünk csak a a bőgatya marad, erre telik a magyarnak, annyira elhülyítik lassan. Nekünk teljes egészében át kellene állni modern nyugati gondolkodásra, vagy pusztuljon végleg ez az ország, nem érdemel kíméletet. Nyelvet egy generáció alatt lehet cserélni a maradék meg megy rezervátumba. Te is!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

foldnyuzo, 2014.11.03 20:14

Argentina lusta latin banda, hagyni kell őket magukra. Ebben az évezredben ami ugye nem hosszú kétszer volt államcsőd.
Gitár, tangó, tánci-tánci az megy ott kell őket hagyni a marháikkal együtt őket!
Csak hát ugye aki oda vitte a pénzét az megpróbálja menteni vagy legalább azt kivenni belőle amit belefektetett.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

juliann, 2014.11.03 19:29

@waszabi:
Igy van ,hozzanak törvényt róla !!!
Az USA már régebben meghozta...
Németország is ,söt emiatt már négy évvel ezelött ,milliárdos is ült börtönbe !!! URI BÖRTÖNBE ,nem a szegény köztörvényesekkel együtt !!!
Most is ülnek még személyek !!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html