Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Keményen beakasztott a Buenos Aires-i kormány a világ legnagyobb háztartásicikk-gyártójának, az amerikai Procter & Gamble-nek. Betiltották a cég tevékenységét Argentínában - derült ki az AFIP, a latin-amerikai ország adóhivatala hét végi közleményéből. Az nem világos, hogy a kormány mit ért a tilalom alatt, a vállalat pedig nem nyilatkozik arról, hogy felfüggesztette-e bármilyen tevékenységét dél-amerikai országban - jelentette a Reuters.

Annyi kiderült az AFIP közleményéből, hogy az ügyről tájékoztatta egyesült államokbeli partnerét, a Securities and Exchanges Commissiont (SEC). Argentína azzal vádolja a P&G-t, hogy 138 millió dollárral túlszámlázta az országba bevitt termékeit, amivel -  az áru eladásából származó bevétel átváltása után - devizát szivattyúzott ki az országból. Emellett elrejtett az adóhatóság elől olyan jövedelmet, amely után a dél-amerikai országban kellett volna adót fizetnie.

Nem csináltunk semmit

Véget kell vetnünk a nemzetközi cégek trükkjeinek - teszi világossá álláspontját a Buenos Aires-i adóhatóság közleményében, amely az államfő hivatalának weboldalán jelent meg. Paul Fox, az amerikai vállalat szóvivője azt mondta, hogy előbb igyekeznek megérteni, pontosan mivel is vádolja az argentin hatóság a P&G-t, majd ezt követően azon lesznek, hogy megoldást találjanak a problémákra.

Fox emellett leszögezte azt is, hogy a vállalat nem folytat agresszív adóoptimalizációt és pénzügyi tervezést - azaz nem tologatja jövedelmeit a világ országai között, hogy kihasználja az eltérő adózási szabályokat -, mivel úgy látják, hogy ezek a módszerek nem ígérnek fenntartható eredményeket. Emellett leszögezte, hogy nagyra értékelik az dél-amerikai ország politikai és üzleti köreivel, továbbá az argentin fogyasztókkal kialakított kapcsolataikat.

Az ügy érdekessége, hogy a P&G elvileg jó barátja Argentínának, hiszen két gyártóbázist üzemeltet az országban, ahol 1991 óta van jelen. A jó viszony alapja lehetne, hogy 2006-ban tettek egy nagy szívességet a kormánynak. Elfogadva a rájuk nehezedő nyomást legalább egy évre befagyasztották 31 termék - köztük samponok, szappanok és krémek - árát, hogy segítsék az infláció leszorításáért folytatott harcot.

Nincs valuta

A P&G nem közöl országokra lebontott pénzügyi adatokat, számait csak régióként részletezi. A 2014-es éves jelentésből kiderül, hogy Latin-Amerika a cég árbevételének tíz százalékát hozza. A P&G összesen 83,1 milliárd dollár forgalmat bonyolított le 2014 június 30-án végződött előző üzleti évében.

Argentínában korlátozták a külföldi devizához való hozzáférést miután a jegybank valutatartalékai 17 százalékkal, 28 milliárd dollárra zuhantak az elmúlt 12 hónapban. Az ország a 2002-es államcsőd óta - amikor 100 milliárd dollár értékű államkötvénye visszafizetését tagadta meg - nem jut hitelhez a nemzetközi tőkepiacokon.

Idén júliusban újabb technikai csődöt szenvedtek el, miután egy amerikai bírósági döntés összekapcsolta a hitelezői követeléseket. Ennek megfelelően amíg nem törlesztettek azoknak a hitelezőiknek, akik nem mentek bele hitelük egy részének leírásába, addig nem fizetnek azoknak a hitelezőknek sem, akik elfogadták a leírást, azaz belementek az Argentínával szemben fennálló követelésük átütemezésébe.