A hazai állami támogatás csökkenése, illetve a magyarországi kereslet növekedése arra ösztöni a nagy cseh napenergiacégeket, hogy növeljék befektetéseiket Magyarországon - adta hírül a Radio Praha. Miközben az elmúlt évben mindössze 10 megawattnyi kapacitású új napelemfarmot telepítettek Csehországban, Magyarországon 320 megawattnyi létesült. (Ezzel együtt a csehek még a magyarok előtt járnak ezen a téren.)

A magyar napenergia-társaság becslése szerint a hatóságok eddig összesen 2000 megawatt kapacitás (ez megfelel a paksi atomerőmű áramtermelési képességének) telepítésére adtak ki engedélyt. Befektetők szerint jelenleg Magyarországon 2,5 cseh koronáért (30,5 forint) lehet eladni egy kilowattóra elektromos energiát, miközben egy kilowatt kapacitás telepítési költsége 15 korona. Ez viszonylag alacsony az elérhető profithoz képest, ami jó befektetést ígér a cseh vállalatoknak.

QP | Quality Placement

Az egyik beruházó a NOVA Green Energy, amely ötmillió eurós befektetéssel 15 megawattos napelemparkot hozott létre Barcs környezetében. A NOVA a Redside befektetési csoport leánya, amely 30 megawattos telepet akar létrehozni Magyarországon. A legnagyobb cseh befektető, a Photon Energy 2022-ig 75 megawattra akarja emelni magyarországi napenergia-kapacitását.

Ugyanakkor vannak olyan piaci szereplők is, akik óvatosak. A Verdi Capital igazgatója például arra figyelmeztet, hogy a magyar kormány belenyúlhat az áramtarifákba, amivel kellemetlen meglepetéseket okozhat az ágazat cégeinek. Ezért a Verdi előnyben részesíti Spanyolországot és Olaszországot, illetve a finnországi szélenergia-befektetéseket.