Betörnek a magyar piacra az ukrán bankok

Ukrajna számít Magyarország támogatására uniós csatlakozási tárgyalásain.
NAPI, 2010. augusztus 25. szerda, 09:54
Fotó:

Kijev arra számít, hogy a jövő év első felében Budapest az EU soros elnökként támogatni fogja uniós csatlakozási tárgyalásain - mondta a Világgazdaságnak Jurij Muska, Ukrajna új magyarországi nagykövete. A belépéstől független egyik részletkérdés például a vízumkényszer eltörlése Ukrajna és az EU között, ami magyar érdek is, hiszen megkönnyítheti a két ország turisztikai kapcsolatainak fejlődését. Hasonlóan fontos az ukrán-EU szabadkereskedelmi övezet kialakítása.

Muska hangsúlyozta, hogy az országán átvezető gáztranzitrendszer korszerűsítése és kapacitásbővítése mindössze hatmilliárd dollárba kerülne, ami jóval kevesebb, mint akár az orosz Déli Áramlat, akár az európai Nabucco vezeték megépítése.

Utóbbi kettő délről elkerülné Ukrajnát, ám az előbbit például a Fekete-tenger fenekén akarják lefektetni, ami komoly technikai gondokat vet fel, az utóbbi pedig olyan közép-ázsiai övezeteket keresztez, ahol nagy a terrortámadás veszélye.

Új fejlemény lesz a két ország kapcsolatában, hogy számos ukrán bank jelenhet meg Magyarországon. A pénzintézetek hiteleikkel segítik majd befektetéseket - mondta Muska. A hamarosan ideérkező első ukrán bank nevét azonban még nem árulta el.

HOZZÁSZÓLÁSOK