Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A szakértők egyetértenek abban, hogy a december 12-ei parlamenti választáson csak egy pártnak van esélye abszolút többséget szerezni az új törvényhozásban, mégpedig a toryknak. A gondjuk az, hogy ha ennél gyengébb eredményt érnek el, az felér egy vereséggel. Boris Johnson miniszterelnöknek, a Konzervatív Párt vezetőjének hoznia kell a teljes győzelmet, ha nem akarja elvestzeni a pártelnöki címet, míg Jeremy Corbyn, az ellenzéki Munkáspárt elnöke akkor is beköltözhet a Downing Street 10.-be, ha az előző parlamenthez képest képviselői mandátumokat veszít - írja Robert Shrimsley, a Financial Times (FT) publicistája.

A helyzet ugyanis úgy fest, hogy a toryk nem igazán találhatnak koalíciós partnert, ha nincs meg az abszolút többségük. Az előző parlamentben az északír brit unionista párt, a DUP tíz képviselőjével volt meg a kormánytöbbségük, ám Johnson EU-val kötött brexitmegállapodása elidegenítette a DUP-ot a Konzervatív Párttól, mert ennek alapján vámhatár jönne létre az Ír-tengeren Észak-Írország és Nagy-Britannia között. Ez az unionista párt szerint országuk kiszakadásának első lépése az Egyesült Királyságból. Ugyanakkor a Munkáspárt a Liberális Demokratákkal és a Skót Nemzeti Párttal is együttműködhet, csak hogy ők dönthessék el, lesz-e brexit és ha igen, milyen.

Ne szaladjunk ennyire előre!

Könnyen leírhatnánk a Munkáspártot miután a népszerűségi listákon 15 százalékponttal vannak lemaradva a Konzervatív Párt mögött és Corbyn megítélése borzalmas. Nem véletlen, hogy a párt körül nyüzsgő bennfentesek úgy vélik, hogy ha a kormányra kerülnének, akkor John McDonnell jelenlegi árnyék pénzügyminiszternek lenne a legerősebb befolyása a kormány politikájának alakítására. A párt ellen szól az is, hogy a Liberális Demokraták - az EU-ban maradás melletti egyértelmű kiállásuknak köszönhetően -, illetve a Skót Nemzeti Párt - amely jó eséllyel tarolni fog Skóciában - mandátumokat vehet el tőlük. Ezenfelül Walesben is elbukhatnak néhány képviselői helyet.

Az FT publicistája szerint azonban ennek ellenére korai még megfogalmazni a gyászjelentéseket. Először is az EU-ban maradást támogató szavazók, a remainerek tudják, hogy ha a toryk győznek, akkor azonnal végrehajtják a brexitet, ezért sokan közülük készek a munkáspárti jelöltre szavazni annak ellenére, hogy nem ez a pártjuk és nem Corbyn az emberük. Ha ebből a taktikai megfontolásból 30 százaléknyian átszavaznak, az már elég lehet a toryk abszolút többségének megelőzéséhez.

Miután a konzervatívok várhatóan mandátumokat fognak veszíteni a remainer többségű választókerületekben, máshol 40-50 új helyet kell szerezniük. A közvélemény-kutatások szerint ehhez 8-9 százalékponttal kell nyerniük, továbbá az említett taktikai szavazásoknak hatástalanoknak kell lenniük, akárcsak annak, hogy a kőkemény függetlenségpárti Brexit Párt elszipkázhatja a brexiter választók számottevő részét.

Kampánystratégiák

Johnson a brexit köré építette kampánystratégiáját. Be akarja gyűjteni az összes kilépés (leave)-párti szavazót és semlegesíteni akarja a Munkáspárt támadásait a konzervatív kormány nem igazán értékelhető szakpolitikai teljesítménye miatt. Az utóbbit azzal próbálja elérni, hogy tőkeinjekciót ígér a Nemzeti Egészségügyi Szolgálatnak (NHS). Elődei David Cameron és Theresa May kormányai a brexitreferendum előkészítésének, illetve következményeinek menedzselésével voltak elfoglalva, így a szakpolitikákra nem maradt energiájuk.

A Munkáspárt a lehető legkevesebbet akar a brexitről beszélni. Úgy látják, találtak egy fogást a torykon azzal, hogy a brexiterek a kilépés után minél előbb új kereskedelmi megállapodást akarnak kötni az USA-val. Ez egyfajta bizonyítékául szolgálna a leavereknek arra, hogy volt értelme az EU-s kilépésnek.

A Munkáspárt azonban azt állítja, hogy ezzel kiszolgáltatnák az NHS-t a nagy amerikai gyógyszergyártóknak, mert a szigetországnak meg kellene nyitnia a piacát előttük. Ez heti 500 millió fonttal növelné a gyógyszerköltségeket. Ha a választás előtti játszmában Johnson ütőkártyája a brexit gyors, határozott lezárása, akkor a Corbyné az, hogy a brexit Donald Trump amerikai elnök szabad prédájává tenné az országot.

Jól célzott üzenetek

A Munkáspártnak a brexiten túl is összefüggő üzenete van a választóknak. A toryk immáron kilenc éve kormányoznak, és a legtöbb ember nem él jobban, mint korábban. Bár Johnson kormányzati költekezési ígéretei jól hangzanak, az emberek egyelőre csak a 2008-2009-es pénzügyi és gazdasági válság után kezdett megszorító gazdaságpolitika hatását érzik. A miniszterelnök orra alá dörgölhetik például, hogy az a 20 ezer új rendőr, akiket a közbiztonság javítása érdekében csatasorba kíván állítani, csak arra a szintre állítaná vissza a rendőség létszámát, ahol 2010-ben volt.

Corbyn üzenete, miszerint a britek egy az elit javára csaló, inkorrekt társadalomban élnek, jól működhet. Még a leaverek körében is bejöhet, akik közül sokan nem a függetlenség iránti vágy miatt szavaztak a 2016-os referendumon a brexitre, hanem azért, mert úgy érezték, hogy az országuk nem nyújt nekik eleget (azaz tiltakozó szavazatot adtak le ez ellen). Az elszánt brexitereket nem lehet megingatni, de sok olyan leaver lehet, akit aggaszt az anyagi helyzete és nyitott lehet a Munkáspárt ezzel kapcsolatos ígéreteire.

Nyerő lehet a szakpolitika

A FT cikkírója szerint hitelesen hangzik, hogy a baloldali párt többet költene a közszolgáltatásokra, és miután mindkét oldal osztogatással nyomul, kevéssé lenne hiteles, ha a toryk azzal vádolnák a Munkáspártot, hogy az ígéreteinek nincs meg a költségvetési fedezete. A vízszolgáltatók és a vasút államosítása szintén jól rezonálhat a választókban.

Végül, de nem utolsósorban a Munkáspártnak komoly üzenete van a környezetvédelemmel kapcsolatban, amire főként a fiatalok lehetnek vevők. Bár McDonnell a realitások jegyében visszavonta azt az ígéretet, hogy 2030-ra karbonsemlegessé tehetik a brit gazdaságot, ha ez lenne az a választás, amelyen a klímaváltozás központi témává válik, az a Munkáspárt malmára hajtaná a vizet.

A szerencse elosztása

Mindez persze kevésnek látszik ahhoz, hogy megakadályozzák a toryk többségbe kerülését az új parlamentben. Johnson politikai és gazdasági szélsőségesnek fogja beállítani Corbynt, arra fog játszani, hogy a mérsékelt remainerek úgy vélik: túl nagy ár az EU-ban maradásért, hogy a túlságosan szocialista munkáspárti vezérre szavazzanak. Ugyanakkor ahhoz, hogy megszerezze az abszolút többséget, mindennek klappolnia kell, miközben a Munkáspártnak az is elég, ha addig szurkálja ellenfelét, amíg elég vért, azaz mandátumot veszít ahhoz, hogy ez ne jöjjön össze. Az FT cikkírója szerint Johnsonnak nagyon szerencsésnek kell lennie ahhoz, hogy győzzön, míg Corbyn már akkor nyer, ha nem lesz nagyon peches.