Beüthet az államcsőd a szomszédban - kitört a pánik

Az ukrán valuta megfékezhetetlennek látszó gyengülése miatt egyre inkább úgy tűnik, hogy a kijevi kormány előbb-utóbb képtelen lesz törleszteni az államadósságot. Az elemzők azt találgatják, mikor üthet be az államcsőd.
Napi.hu, 2014. szeptember 24. szerda, 19:26
Fotó: Reuters

A hrivnya árfolyama idén már sokadszor hanyatlott minden eddiginél gyengébb szintre a dollárral szemben, miután Petro Porosenko államfő a múlt hét végén üres kézzel tért haza az Egyesült Államokban tett látogatásáról. Az ukrán deviza szeptember 23-án átlépte a 15 hrivnya/dolláros szintet, és elindult a 16-tal kezdődő átváltás felé - 2014 elején még csak nyolc hrivnyát kellett adni egy dollárért.

A végeláthatatlan gyengülés oka nyilvánvalóan az ukrán gazdaság leolvadása, amelynek hátterében az Ukrajna délkeleti részén dúló polgárháború áll - emlékeztetett a bne régiós hírportál. A hitelminősítők és a befektetési bankok szakértői, illetve független elemzők szerint egyaránt az lehet a folyamat vége, hogy az ország fizetésképtelenné válik, a kormány képtelen lesz törleszteni külföldi devizában elszámolt adósságát.

Pánik

Olena Scserbakova, az Ukrán Nemzeti Bank monetáris politikai osztályának vezetője arról számolt be kedden, hogy a lakosság devizavásárlásainak összege szeptemberben átlépte a 230 millió dollárt. A látható pánikra válaszul a jegybank napi 200 dollárban limitálta az egy ember átváltható deviza mennyiségét, ám helyzet az, hogy jelenleg gyakorlatilag lehetetlen dollárhoz jutni Kijevben.

Egymást erősítő jelenségeknek lehetünk tanúi: a hrivnya a pánikszerű valutavásárlások miatt gyengül, miközben a külföldi deviza hiánya erősíti a pánikot - állapítják meg az amerikai Concord Capital elemzői. A GDP-hez viszonyított államadósság, beleérve abba az állami garanciákat is, négyszeresére ugrott 2008 óta - állapítja meg a Fitch Ratings. Ez részben a hrivnya leértékelődésére, részben a költéségvetési hiányra, részben a gyenge növekedésre, részben az olyan büdzsén kívüli kiadásokra vezethető vissza, mint a bankok és a Naftogaz gázimportőr feltőkésítése.

Határ a csillagos ég

A Goldman Sachs elemzése szerint a gazdaság megroggyanása miatt idén 70, jövőre 77 százalékkal nő az ukrán közadósság. Ezzel átlépi az IMF által finanszírozhatónak tartott határt. Az ukrán kormány néhány napja jelezte, hogy az adósság GDP-hez viszonyított aránya meghaladta a 60 százalékot.

A kijevi jegybank kétségbeesve védi a hrivnya árfolyamát, miközben az export összeomlott és a gazdasági várakozások a mélyben vannak - emlékeztette ügyfeleit e-mailjében Timothy Ash, a Standard Bank szakértője. És mit kínálnak a nyugati hatalmak, amelyek minden bizonnyal úgy látják, hogy Ukrajna túl fontos ahhoz, hogy csődbe mehetne? Lényegében semmit.

Porosenko elutazott Washingtonba, ahol élete legfontosabb beszédével próbált támogatást szerezni, ám abszolúte semmit sem kapott Barack Obama amerikai elnöktől. Ukrajnával kapcsolatban egyre erősebb az az érzés, hogy nem kerülheti el hitelei átütemezését, vagy még inkább egy görög típusú - adósságleírásokkal járó - megoldás vár rá. Ezen a jelenleg folyamatban lévő IMF-hitelprogram sem változtat.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

waszabi, 2014.09.25 12:46

@isabella: ugyan már. Az oroszok küzdenek tök feleslegesen a 2. helyért, ami mindenféle szempontból az EU-t illeti immár. 4x annyi lakos, 8x akkor GDP, plusz technológia és tőke. Csak eddig nem volt cél katonai hegemóniára törni. Most az oroszok kényszerítik ki, feleslegesen. Továbbá időközben versenybe szállt Kína és India is, gazdaságilag és katonailag is, ők is nagyobbak Oroszországnál, még ha lassna is növekszenek. Azaz, a ruszkik legfeljebb a 4.-5. helyre aspirálhatnak már ma is. Ez a presztízsveszteség van az egész orosz mocorgás mögött, de feleslegesen. Mit tehetnek? Vagy elkezdenek fegyverkezni, a GDP-jük felét fegyverkezésre költve, mint a SZU anno, és akkor visszakerülnek ugyanabba a nyomorba, ahonnan elindultak 25 éve. Nem fenntartható. Másik szálon, észre kéne venni, hogy az USA amellett költhet évi 450 mrd dollárt fegyverrendszere, hadserege fenntartására, fejlesztésére, hogy közben az sem a lakosság, sem a gazdaság rovására nem megy. Tehát a teljesítményből indul a dolog, a hatékony gazdaságból.
Még mielőtt bárki elkezdené szajkózni, hogy a fegyvergyártás tartja el őket: a 16,000.- mrd USD-nyi GDP-jükből csak 450 mrd megy a hadiiparba évente. A külföldi fegyvereladások volumenét nem tudom, de nagyon valószínű, hogy fél kezüket a sggükbe dugva akkor is torony magasan teljesítene a gazdaságuk, ha egy töltényt se gyártanának.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Tomi31, 2014.09.25 10:46

@Cefre: Követelem az EU-tól a gonosz orosz gázt szállító Északi Áramlat megsemmisítését!!!


*********************************************************************

Én meg azt, hogy kevesebb hülyeséget beszéljen.. amellett szinte minden topicba be másolja ugyan azt a hülyeséget..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

isabella, 2014.09.24 22:25

Az emberek pedig nem Amerika miatt lázadtak fel, hanem a szegénység miatt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

isabella, 2014.09.24 22:21

De ettől függetlenül, Európa mit vár? Amikor négyszáz mesterlövészt küldtek Ukrajnába, hogy legalább segítse kiképezni az ottani embereket harcolni, borzalmas, hogy ezen a fórumon is miket írtak róluk. Európa mire vár? Tapsra?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

isabella, 2014.09.24 22:17

Amerika egy borzalmas versenyt vív, elsőnek kell maradnia. Őt ki segíti ebben a harcban? Mindenki csak le akarja győzni!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html