Bevallották a törökök, ezért lőtték le az orosz gépet

A török légierő azért lőtte le másfél héttel ezelőtt a szíriai-török határ térségében a Szu-24-es orosz vadászbombázót, mert erkölcsileg nem engedhette meg, hogy a gép átrepüljön Törökország területén a türkmének lakta szíriai területek bombázása előtt - közölte pénteken Ahmet Davutoglu török miniszterelnök Bakuban.
Inforádió, MTI, 2015. december 4. péntek, 13:39
Fotó: MTI/EPA

Ankarai vezető szájából most először hangzott el, hogy nem a török légtér megsértése, hanem más okból lőtték le a repülőt. Davutoglu a bakui diplomataakadémián tartott beszédében ismét kijelentette: a török légierő nem tudta, hogy orosz katonai gépet vett célkeresztbe. Megismételte a már korábban is hangoztatott ankarai álláspontot, hogy a gépet török légtérben lőtték le, és Ankara nem fog bocsánatot kérni ezért, mert saját határát védte.

A török légierő F-16-os vadászgépe november 24-én lőtte le az orosz Szu-24-es vadászbombázót. Moszkva azt állítja, hogy a gép Szíria felett repült. A gépet ért találat után mindkét pilóta katapultált Szíria légterében, de egyiküket a lázadók agyonlőtték.

A másik pilótát szíriai és orosz különleges egységek menekítettek ki a harci övezetből. Az incidens Szíria északnyugati részén, Latakia tartományban történt, ahol türkmén lázadócsoportok harcolnak a szíriai kormányerőkkel, az orosz bombázások pedig utóbbiakat támogatták. Helyszíni jelentések szerint az orosz bombázások következtében romokban hevernek a térségbeli türkmén falvak, több ezren hagyták el otthonukat, és kerestek menedéket Dél-Törökországban.

Ahmet Davutoglu megalapozatlannak nevezte Vlagyimir Putyin orosz államfő kijelentését, hogy Törökország "hátba döfte" Oroszországot.  "Ebben az esetben mi is mondhatjuk, hogy a légterünket megsértő gép minket döfött hátba" - jegyezte meg.

Nem fogják térdre kényszeríteni Törökországot

A török miniszterelnök leszögezte, hogy Oroszország nem fogja térdre kényszeríteni országát a gép lelövésére válaszul foganatosított gazdasági szankciókkal. Davutoglu a két ország közötti nyitott párbeszéd folytatása mellett foglalt állást. "Ne kezdjünk hibegháborús időket idéző kampányokat, üljünk le, és vitassuk meg a fennálló problémákat. (...) A török és az orosz nép között nincsenek semmilyen problémák. Mindig is különös gonddal ügyeltünk az Oroszországhoz fűződő kapcsolatokra, és úgy gondoljuk, hogy most mindenképpen nyitva kell tartanunk a kapukat a párbeszédre" - mondta Ahmet Davutoglu.

A szíriai türkmén (turkomán) kisebbségnek kevés köze van a közép-ázsiai Türkmenisztán lakosaihoz az elnevezésükön kívül. A szíriai türkmének török népcsoportok leszármazottai, akik az első világháborút megelőzően telepedtek meg a mai Szíria területén, amely addig az Oszmán Birodalomhoz tartozott. Mindenekelőtt a mai Aleppó és Latakia tartományban, valamint Damaszkusz vonzáskörzetében élnek, nagyszámú arab és kurd népességgel együtt. A javarészt szunnita muszlim türkmének anyanyelve a török és az azerbajdzsáni nyelv.

Nemzetközi szervezetek és szakértők 140-200 ezerre becsülik a közösség lélekszámát. A török sajtó viszont több mint 1,5 millió türkménről tud, akik a török néppel szoros kulturális rokonságban állva ápolják hagyományaikat. Törökország e kisebbség védhatalmának tartja magát.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Tszaky, 2015.12.06 09:08

@atombandi: Ilyen indokkal mi naponta több gépet is lelőhettünk volna a délszláv háború idején. Az a marha nagy igazság, hogy Törökország nem volt, és soha nem is lesz Európai nemzet. Nekik már annyira eltérő a kultúrájuk, hogy soha nem fognak beilleszkedni. Elég, ha megnézzük a Németországban letelepült törököket. Nagy többségü egy kupacon él, zárt közösséget alkotva.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2015.12.05 15:13

@pastorius:
még mielőtt beértek a légtérbe, figyelmeztették őket. a lehetőségük megvolt, hogy válasszanak, hogy leszarják a figyelmeztetést, vagy elfordulnak. rosszat választottak, azaz egy olyat választottak, ahol a töröknek kellett viszontválaszt adni, hogy lelövik, vagy szemet hunynak felette. őszintén? inkább kértek volna előzetesen engedélyt a légtér használatra egy háborús szituációban, mintsem ilyen esemény előfordulhasson. de az oroszok nem kérnek engedélyt, ők "csak" berepülnek random államok légterébe mindaddig, amíg tolerálják őket..

1* menjenek csak usa légtérbe engedély nélkül, porrá zúznák a gépüket az tuti...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2015.12.05 15:07

@erdeinyuszi:
jah, egy 70-es években fejlesztett f16-os lekapta a híres orosz légierőt. amikor már nem tevékről indítják a rakétákat, vagy nem az ő általuk használt gagyi fegyverarzenál ellen mennek, akkor oda már kevesek az oroszok, mint a fenti példa is mutatja. az nálad mit jelent, hogy légi harcra nem volt felkészítve egy bevetésre kiküldött repülő? abba már motort raknak, sárgára festik a szárnyakat, vagy képzettebb pilótákat jelent? ne vicceljünk már, hogy egy háborúra így készülnek az oroszok, hogy 1 lövéssel lekapják a gépeiket...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

erdeinyuszi, 2015.12.05 09:55

@atombandi: "orosz haditechnika kínos egy újabb pofont kapott."

ugye nem sokat ért a dologhoz, egy régi vadászbombázó, ami valamennyire felkészíthető légi harcra, de nem volt....Mindegy legalább nem látom értelmét ide írogatni!
A törökök sok gondot fognak még okozni, önjáróvá váltak...- van egy csomó hír róla,de itt sose volt érdekes
A Nato nem mögötte zárt, hanem körbe zárta, higgye el nem mindegy... ennél többet nekem nem ér...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pastorius, 2015.12.05 08:56

@CABI333:


úgy hallottam, kb. 13-14 másodpercen keresztül sértették meg a török határt...)van ott vmi benyúló nyelv)..ez nem lehet ok..
az is érdekes, amikor azt állítják, nem tudták, milyen gép..mi az, hogy nem tudták?? csak úgy lődöznek??
ezt azért még a piszi sem hiszi
persze, ha tényleg így lenne, igen veszélyesek bárkire, tán még önmagukra is....ez sem jobb (ezt ugyan, mint írtam, nem hiszem el..életszerűtlen)
mellesleg a törököknek van a legkevesebb baja az IS-szel..a szaudi elnököt sokkal jobban utálják
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html