Bevált a durva módszer: elüldözik a magyarokat is

Nem kellett hozzá egy teljes év, hogy a brexit győzelmét hozó népszavazás után látványosan visszaessen az Egyesült Királyságba érkező bevándorlók száma. A kormány örülhet, a vállalatoknak azonban gondot okozhat a kelet-közép-európai vendégmunkások hiánya.
Komócsin Sándor, 2017. augusztus 24. csütörtök, 15:10
Fotó: Pixabay

Jelentősen visszaesett a nettó migráció az Egyesült Királyságba azt követően, hogy a 2016. júniusi függetlenségi népszavazáson a britek többsége úgy döntött, hogy országuk lépjen ki az Európai Unióból - idézte a friss statisztikai adatokat a Bloomberg. Egyelőre csak egy "tört év" mutatói állnak rendelkezésre.

Ezek szerint a 2017 márciusát megelőző 12 hónapban a bevándorlók és a kivándorlók különbségeként 246 ezer ember érkezett az országba. Ez 81 ezerrel marad el az egy évvel korábbi adattól, ami statisztikai értelemben is jelentős különbség. Ráadásul az időszaknak csak a második kétharmada esett a referendum utáni időszakra.

Kívül tágasabb

A változás mögött főként azok az EU-ból érkezett vendégmunkások távozása áll. Legtöbbjük a nyolc kelet-közép-európai uniós tagállam polgára, ezen belül is főként lengyelekről, magyarokról és csehekről van szó. A régiós országokból újonnan érkezők száma is visszaesett.

Az adatok azt mutatják, hogy a brexitről döntő népszavazás befolyásolhatta az emberek döntését azzal kapcsolatban, hogy be akarnak-e vándorolni az Egyesült Királyságba vagy sem - állapítja meg Nicola White, a londoni statisztikai hivatal nemzetközi migrációval foglalkozó szakértője. Főként az EU-hoz, illetve az úgynevezett EU8-hoz tartozó emberek esetén igaz ez a megállapítás. (Az utóbbi jelöli a régiós országokat.)

Jó hír vagy nem jó hír?

Theresa May miniszterelnök és kormányának elkötelezett brexitpárti tagjai minden bizonnyal örömmel fogadták a hírt, miután a kormányfő egyik legfontosabb választási ígérete az volt, hogy néhány tízezerre szorítja le az éves nettó bevándorlást a szigetországba. A vállalatok vezetői azonban már kevesebb késztetést érezhetnek arra, hogy tapsoljanak, ugyanis a vendégmunkások elvesztése árthat a gazdaságnak.

Senkinek sem kellene ünnepelnie ezeket a számokat látva - mondja Seamus Nevin, az Institute of Directors üzleti szakmai szervezet foglalkoztatással és képzéssel foglalkozó részlegének vezetője. Nagy-Britanniában amúgy is rekordalacsony szinten van a munkanélküliség, ami azzal jár, hogy az uniós vendégmunkások nélkül munkaerőhiány alakulhat ki.

Aggasztóak azok a jelek, amelyek arra utalnak, hogy a szigetország vonzereje csökken - teszi hozzá. És ehhez még az is hozzájárulhat, hogy a referendum óta gyengül a font, ami értéktelenebbé teszi a Nagy-Britanniában elérhető keresetek más országok valutájában mérve.

Rossz előjelek

Márpedig van még más rossz hír is, ha elfogadjuk ezt a véleményt. A londoni kormány és az EU delegációja között folyó válási tárgyalásokon egyelőre nem sikerült előrejutni az állampolgársági kérdésekben. Több mint egy évvel a brexitszavazás után nem világos mi lesz a jogi státusa a független Nagy-Britanniában az ott élő EU-s állampolgároknak, illetve az EU-ban az ott élő briteknek.

Olyan ágazatok szenvedhetik meg leginkább a kelet-közép-európaiak hiányát, mint az egészségügy vagy az építőipar, amelyek jelentősen támaszkodnak rájuk. Már most is egyre nagyobb szakemberhiánnyal küszködnek. Az egyetemek a tehetséges tanulók és oktatók elmaradásától tartanak.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tamas970, 2017.08.25 15:05

Jó, UK tele volt/van analfabéta, angolul is alig gagyogó K-EU "vendégmunkással", akik szarér-hugyér mosogatnak + viszik a családot segélyre. Ezekért hol kár?? Másik kérdés persze, hogy a gyengülő font és a (túlkínálat miatt) nem valami magas keresetek miatt az értelmiségi is inkább máshol keresgél. Ha a jóval közelebbi, alacsonyabb árszínvonalú németországban alkalmasint többet lehet keresni, akkor minek repüljön az ember a szigetországba?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2017.08.25 13:46

@bradley:
vihar a biliben? cirka 22.000 helyen kell modositani az angol torvenyeket a hatralevo idoben. koztuk vannak ilyen aprosagok, mint legterhasznalat, birosagi jogkorok stb. naponta hany ilyen torvenyt kell modositaniuk, hogy keszen legyenek 2019 marciusara?

jelenleg ugy nez ki, hogy 2019-tol nem lesz repulojarat anglia es a szarazfoldi europa kozott. vegulis nem kell sietni, ryanair most kesziti az 2019-es uzleti tervet. gazdasagi problemak adodtak eddig? a java meg csak most fog jonni, ez csak egyfajta "elojatek" volt...

ja megvalami, a cikk es a cime koszono viszonyban sincs egymassal. gondolom atforditottak valami kulfoldi cikket es adtak neki egy magyaroknak valo cimet. a cikk arrol szolt, hogy az eu addig nem kezdi meg a kereskedelmi targyalasokat, amig a munkavallalasrol nem allapodnak meg az angolokkal. ami a mai napig nem tortent meg. ebbol kellett a fenti cimig facsarni a mondatokat...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

henker, 2017.08.25 11:24

Küldjék is csak haza a migráns magyarokat, hadd tanulja meg, hogy neki sem jár se a bevándorlás, se a külföldi ország segélye, és csak húzzon haza, ne vegye el a britek munkáját.
Ha meg hazajön Putyisztán 2-be, akkor majd hálálkodhat a felcsúti mikrodiktátornak, hogy az EU bomlasztásos, meg migráns gyülölö harcába pont a magyarok döglöttek bele. majd a kerítés mögül bámul ki a szabad világra.

Soros meg csak röhög a végén ennyi agyhalott magyar birkán.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

RealMan, 2017.08.25 09:09

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

bradley, 2017.08.25 08:40

A cím rohadt nagy csúsztatás. Nem arról van szó,hogy a már ott dolgozókat elküldik, hanem kevesebbet fogadnak. Bár ha egy munkáltató valakit fel akar venni, nem hiszem hogy megtagadhatják a munkavállalási engedélyt,ami még nem is kell, mert egyelőre EU tagok. A tárgyalások meg nem haladnak. Vihar a biliben.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html