Legalább egy ígéretét félig teljesíteni tudta Donald Trump, az USA elnöke: az amerikai katonai kiadások máris emelkedtek - írja a CNBC. Igaz, hogy nem vett részt a költségvetést kiegészítő törvény előkészítésében, mert a kongresszus republikánus és demokrata vezetői nem akarták a vele való egyeztetéssel vesztegetni az idejüket, mégis teljesült ez a választási ígérete.

Gondoskodunk a hadseregünkről, nem fogjuk azt tenni, amit az elődeink az elmúlt időszakban hosszú éveken át csináltak - utalt Barack Obama költségvetési politikájára egyik napokban tartott előadásában. Az előző elnök ugyanis alkudozott a törvényhozás republikánus többségével azon, hogy mennyi jusson védelmi kiadásokra és mennyi más hazai kiadási célokra.

Politikai futball

Ebből aztán kialakult egy politikai futball a felek között, ugyanis a kongresszus keresztbe feküdt a volt elnök szándékainak, ami azzal fenyegetett, hogy nem fogadják el büdzsé kiegészítését, és ezért az kormány nem vehet fel újabb hiteleket. Az emiatt kialakult pénzhiány miatt 2013 végén egy időre be kellett zárni a kormányzati intézmények egy részét (részleges államcsőd következett be) és hasonló veszély az elmúlt években is volt.

Icipici versenytársak

A mostani törvény azonban 25 milliárd dollárral megemeli a grandiózus, a magyarországi GDP ötszörösének megfelelő, 611 milliárd dolláros védelmi büdzsét jövő szeptemberig. Ez nagyjából a fele annak, amit az elnök a katonai kiadások egész éves emelésére ígért.

Az elmúlt években csökkent a katonáknak szánt pénz, párhuzamosan azzal, hogy Irakból kivonták a haderőt, Afganisztánban pedig csökkentették a létszámát. Az Egyesült Államok azonban ennek ellenére majdnem háromszor többet költ erre a célra, mint az utána következő Kína - derül ki a stockholmi békekutató intézet adataiból. A harmadik helyen Oroszország áll, amely az USA kiadásainak 11 százalékát fordítja védelmi büdzséjére.