Ez a terve nem jött be a kormánynak - a NAV is tehetetlen

Az adóhatóság eddig egy szervezetről sem állapította meg, hogy "bevándorlást segítő" egyesületként különadót kellene fizetnie.
Komócsin Sándor, 2019. február 4. hétfő, 08:48
Fotó: Pixabay

Még senki nem nyújtott be a bevándorlási különadó bevallására szolgáló nyomtatványt és a különadó bevételi számlájára sem történt befizetés - derült ki a Népszava Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közérdekű adatigénylésére küldött válaszából. A NAV egyetlen civil szervezetre sem tudta ráragasztani a "bevándorlást támogató" matricát, sőt idén január közepéig ellenőrzést sem rendeltek el "bevándorlási különadó-köteles tevékenységet folytató szervezetek" bevallási kötelezettségeinek teljesítése vonatkozásában.

Tavaly ugyan érkezett egy 100 ezer forintos befizetés a különadós számlára, de kiderült, téves utalás volt.

A NAV két szervezettel - a Migration Aid-del és a Menedék Egyesülettel - szemben indított úgynevezett "támogató eljárást" annak tisztázására, hogy az említett civilek a migránsadó hatálya alá esnek-e, ám az eljárás törvényi határidejének lejárta után (tavaly november 30-áig) sem tudtak döntésre jutni.

Siewert András, a Migration Aid operatív igazgatója úgy véli, hogy a NAV (és a kormány is) rájött: a bevándorlási különadóra vonatkozó rendeletet nem lehet érvényesíteni. A Menedék és a Migration Aid is csak olyanoknak segít, akik már hivatalosan menekültstátuszt kaptak Magyarországon.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

europeer, 2019.02.04 11:53

A jelenlegi magyar kormány viszont igazoltan bevándorlást segítő szervezet. Lásd bevándorlási kötvények, bűnözők menedéknyújtása mint Gruevszki, Pharaon, ukrán maffiózók, és végül mindig kiderül, hogy valós menekülteket is befogad, nemcsak bűnözőket.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html