A mindenféle papír nélkül az Európai Unióban tartózkodó bevándorlók száma olyan nagyra nőtt, hogy egyes nagyvárosok önkormányzata felismerte, nem bízhatnak abban, hogy az árnyékban élők majd csak megelégelik hontalanságukat, és hazatérnek - kezdi riportját a Financial Times. Példának Lennys esetét hozzák fel, aki évekkel ezelőtt érkezett legális vízummal Venezuelából Barcelonába, és nem tért vissza. A latin-amerikai ország mély gazdasági és politikai válságban van, lakói közül sokan az USA-ban próbálnak szerencsét, még többen a szomszédos Kolumbiába és Brazíliába menekültek.

Lennys (természetesen nem ez az igazi neve) a spanyol nagyvárosban barátainál él, státusa a migrációs szakzsargon szerint rendezetlen, mivel nincs hivatalos tartózkodási engedélye. Hazájában hr-szakember volt, Katalónia fővárosában főként szobalányként próbál pénzt keresni. Alkalmi munkásként 35-40 eurót keres megbízásonként, így havi átlagban 700 eurót (230 ezer forint) tud összehozni.

Árnyéktársadalom

A venezuelai hölgy enyhén szólva nincs egyedül. Tagja egy árnyéktársadalomnak, amely az elmúlt években alakult ki a főként a Közel-Kelet és Afrika egyes régióiban kialakult kaotikus állapotok elől menekülőkből. Ez a bevándorlás fűtötte fel az euroszkeptikus nativizmust az európai politikában, ami tovább nehezíti a Lennyshez hasonló rendezetlen státusú bevándorlók helyzetét. Az árnyéktársadalom tagjainak egy része legálisan érkezett turistaként, és itt maradt. Mások eleve illegálisan jöttek Európába.

Legnagyobb csoportjuk, amelyet a populista politikusok a leginkább démonizálnak, azokból tevődik össze, akiknek elutasították a menekültkérelmét, de nem hagyták el Európát. Számuk megugrott a 2015-2016-os nagy migrációs hullám idején, amikor 2,5 millió érkező nyújtott be menekültkérelmet az EU-ban. Ezek közel felét elutasították 2015 és 2017 között, ám a kitoloncolásra ítéltek közül nagyon sokan csak nagy nehézségek árán juthatnának haza vagy egyáltalán nincs erre lehetőségük. Ugyanakkor az utolsó dolog, amit a migrációellenes szavazók haragjától tartó politikusok elismernének az az, hogy milliónyi ember él papírok nélkül az EU-ban, akiket általában lehetetlen kitoloncolni.

Változtattak

Sok kormány megtagadja az illegális bevándorlók fogadását, ellátását és igyekszik elűzni őket. Nem beszélve arról, hogy ennek komoly humanitárius ára van, hiszen a hatóságok - a lakosság helyeslése mellett - embertelenül bánnak az érkezőkkel, számos európai nagyvárosban, köztük az említett Barcelonában, az önkormányzat felismerte, hogy ez nem megoldás. Ehelyett valamennyire rendezett státust kell kínálni az árnyéktársadalom tagjainak, azaz láthatóvá, kezelhetővé kell tenni a jelenlétüket.

A változtatás oka nem csupán az, hogy az embertelen fellépés tarthatatlan, hanem praktikus megfontolásokról van szó. Így lehet megelőzni, hogy közegészségügyi problémákat okozzanak, bekebelezze őket az alvilág vagy rabszolgamunkára kényszerüljenek. Egy szóval így kerülhető el, hogy kialakuljanak azok a gettók, amelyek megmérgezik a városok életét. A Venezuelából érkezett Lennys is igénybe veszi a katalán főváros rendezetlen státusú bevándorlóknak nyújtott szolgáltatásait.

Becsülni sem lehet

Az Európában élő árnyéktársadalom nagyságát megsaccolni sem nagyon lehet. Egy uniós támogatással futó projekt keretében készült becslés szerint 2008-ban 1,9-3,8 millióan lehettek. Az elmúlt évtizedben, főként a 2015-ös nagy hullámban érkezők azonban akár több millióval növelhették a számukat.

Ez az oka, hogy az EU igyekszik javítani az illegálisan Európában tartózkodók kitoloncolásának hatékonyságát. Ez a mutató korábbi 46 százalékról 2017-re 37 százalékra romlott. Időnként indokolt, hogy nem sikerül távozásra bírni valakit, mert hazája nem minősül biztonságos országnak, időnként a hatóságok huzavonája akadályozza a hazatelepülést: például a fogadó ország vitatja a kiutasított papírjainak hitelességét.

Ezért sokaknak egyszerűen nincs hova menniük az EU-ból. A nagypolitikában aztán a bevándorlásellenes politikusok rájuk mutogatnak, mondván: menniük kell, ám a helyi közösségekben, ahová beszorulnak, más a helyzet. Valahogy túl kell élniük a napokat, lehetőleg békés, biztonságos egymás mellett élésben a helyiekkel.

A fotó forrása: Pixabay