Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Joe Biden, az USA új elnöke szép csendben forradalmi 100 napot fog elővezetni kormányzásának indításával Amerika és a világ politika iránt érdeklődő közönségének. Olyan termékeny és egyéni sztárkodás nélküli időszakkal kezdheti elnökségét, amilyenre az elmúlt évtizedekben nem volt példa. Később még sok hibát véthet, de több minden szól amellett, hogy a jó kezdést jó folytatás követheti - véli Edward Luce, a Financial Times (FT) Egyesült Államokkal foglalkozó szakírója.

Első lépésként egy régi trükköt vetett be: ígérj kevesebbet, aztán teljesítsd túl. Első 100 napjára 100 millió amerikai beoltását ígérte a koronavírus ellen, amit 50 nap alatt hozott. Mindez kissé furcsa azt követően, hogy a nagyközönség hozzászokott elődje, Donald Trump viselkedéséhez, ami ennek éppen az ellenkezője volt.

Hasonló a helyzet Biden 1,9 ezer milliárd dollár értékű gazdaságösztönző csomagjával. Egyetlen törvénnyel megvalósította azt, amiről Trump csak beszélt. A volt elnök azt mondta az amerikaiaknak, hogy valójában már meg is kapták azt a segítséget, amiről a törvényhozás és az elnök még nem is döntött. De hát ő már csak ilyen, viszont Biden eddigi tevékenysége azt ígéri, hogy véget ér az az időszak, amikor a politikai a szórakoztatóipar részévé vált.

Elromolhat, de...

Persze minden rosszra fordulhat, aminek előjele lehet, hogy az USA déli határaira óriási bevándorlási nyomás nehezedik, miután az érkezők azt hiszik, hogy az új elnök alatt szabad útjuk lesz az ígéret földjére. Bidennek azonban az FT publicistája szerint van három olyan egyedülálló ütőkártyája, amelyekkel megnyerheti a jövő küzdelmeit is. Az első a puszta szerencse. Ennek egyik eleme, hogy olyan elnök után állhatott szolgálatba, aki a szakpolitikában rosszul teljesített, így kedvező az összehasonlítási alap.

További szerencsés körülmény, hogy a pandémiát a fertőzések csúcspontján és a vakcinák kifejlesztése után örökölte meg, így a helyzet már aligha lehet rosszabb és jó eséllyel veheti fel vele a harcot. Ez egyedülálló lehetőséget ad neki arra, hogy bizonyítsa a közszolgáltatások hatékonyságát. Ha a járvány a nyárra lecseng az Egyesült Államokban, akkor olyan gazdasági fellendülés kezdődhet, amelynek hullámán lovagolva korábban elképzelhetetlen dolgokat vihet véghez az elnök.

Elképesztő tapasztalat

Biden második ütőkártyája elképesztően nagy tapasztalata. Bill Clinton elnök korábbi stratégája, James Carville azzal poénkodott, hogy minél többet gyakorolja a golfozást, annál szerencsésebb lesz. Biden 44 éve gyakorolja a politikát a washingtoni felhőrégiókban, volt szenátor, államfőhelyettes, minden üggyel találkozott már, ami ezen a szinten fel szokott merülni és a különböző pozíciókból látta, hogy mit lehet kezdeni velük.

A nagyközönség utálja a washingtoni elitet, ám valóság más. Számos elnök kezdte friss, érintetlen csapattal a kormányzást, ám mire belejöttek új munkájukba, ha egyáltalán beletanultak, eltelt két év. Biden nem vesztegeti az időt ilyesmire. Például Janet Yellen személyében egy volt Fed-elnököt és Clinton gazdasági tanácsadó csapatának tagját tette pénzügyminiszterévé. Kabinetfőnöke, Ron Klain két alelnök alatt töltött be hasonló posztot és ő vezette az Ebola-járványra válaszul létrehozott amerikai kormányzati szakértői csapatot.

Mérsékelt egó

A média kifogásolja, hogy Biden elnökként csak március végére tervezi első Fehér Ház-i sajtóértekezletét. Ez azonban az újságírókon kívül senkit sem érdekel. Trump naponta eléjük állt és a zöldségekkel, amiket a járványról fecsegett, aláásta a szakértők tekintélyét. Obama újra és újra kiváló beszédeket tartott, amelyeket nem követtek hasonló tettek. Angela Merkel német kancellár tudna mesélni arról, hogy jó kommunikációs képességek nélkül is lehet valaki kiemelkedően sikeres politikus. És ez mutat rá Biden harmadik ütőkártyájára. Az amerikai elnököktől megszokotthoz képes jóval szerényebb egóval rendelkezik.

Ez persze csökkentheti delejes vonzerejét, ám 78 éves korára való tekintettel nem nehéz belátni, hogy nem neki kéne papolnia a népnek az Amerika előtt álló fényes jövőről. A legjobb politika, ha valaki jól kormányoz, és nem a saját imázsának ápolásával van elfoglalva. Ez különbözteti meg Bident Trumptól és Obamától is: nem kell mindennek róla szólnia. A szerencsének és a tapasztalatnak köszönhetően az új elnök ügyetlenkedésből fakadó hibák nélkül kezdhette kormányzását. Emellett eddig azt bizonyítja, hogy nem kell szupersztárnak lennie az amerikai elnöknek. Sőt még segít is, ha nem érzi úgy valaki, hogy el kell játszania ezt a szerepet.