Oroszország bevándorlókat akar, de bajban van

Oroszország az elmúlt évben nem volt képes annyi bevándorlót vonzani, amennyi ellensúlyozhatta volna népessége fogyását, és nem várható a helyzet javulása.
Komócsin Sándor, 2019. április 9. kedd, 16:34
Fotó: Shutterstock

A Szovjetunió összeomlását követő időszakban eddig még soha nem tapasztalt ütemben csökkent tavaly az oroszországi bevándorlók száma - vette át a Moscow Times a Vedomosztyi gazdasági lap információját. Ez azért rossz hír az oroszoknak, mert országuk a népességcsökkenés válságával küszködik. Egy évtizede először fordult elő, hogy az érkezők száma nem tudta ellensúlyozni a lakosság zsugorodását.

Oroszországnak évente 300 ezer bevándorlóra van szüksége ahhoz, hogy kiegyensúlyozza a népességcsökkenést, ezért nem meglepő az a sajtóértesülés, miszerint a Kreml tízmillió orosz ajkú bevándorlót akar az országba csábítani 2025-ig. Ez nem fog összejönni, ha továbbra is az történik, ami tavaly, amikor nem egészen 125 ezren érkeztek - derült ki a gazdaságtervezési és közigazgatási tudományos kutatóintézet adataiból.

Felére esett

Ez négyszázalékos csökkenést jelent 2018 és 2017 összehasonlításában, miközben a kivándorlás majdnem 17 százalékkal megugrott - derül ki a kutatóintézet jelentéséből. Azok az küldő országok - nevezetesen Ukrajna és Üzbegisztán - szenvedték el a legnagyobb visszaesést, amelyekből hagyományosan a legtöbben érkeznek. Az áprilistól decemberig tartó időszakban lényegében a korábbi felére esett vissza a bevándorlás.

A kutatók várakozásai szerint 2019-ben ugyan növekedhet az érkezők száma, de nem fogja elérni a 200 ezret, azaz több mint harmadával, vagy akár felével marad majd el a szükségestől. A potenciális ukrán, moldovai és grúz bevándorlók továbbmennek nyugat felé - derül ki a kutatóintézet jelentéséből. Kazahsztán és Azerbajdzsán immáron versenyez Oroszországgal a közép-keleti térségből érkező bevándorlókért.

Így aztán új források kerülhetnek szóba: Afganisztán, India, a Közel-Kelet és Pakisztán, ám az orosz társadalomnak nincsenek tapasztalatai arról, hogyan integráljon olyanokat, akik nagyon eltérő kulturális háttérrel érkeznek az országba.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Panzerkraftwagen_Drei, 2019.04.09 20:15

Utaztam egyszer a Moszkva-Dusanbe vonaton, amivel az Oroszországban dolgozó kaukázusi vendégmunkások utaznak haza, hát azt senkinek se ajánlom. Igaz, a büfékocsi rendben volt, sört vagy bort nem, de türkmén konyakot (ami híres egyébként) lehetett kapni.

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

csahos, 2019.04.09 19:46

Így van mivel keresztény, mohamedán, buddhista, természetimádó, ateista is él Oroszországban...,
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html