A bevándorlók a nyugdíjasok reménységei Lengyelországban

A lengyel nyugdíjasok már a jövő év második felétől hasznát fogják látni annak, hogy az országban rengeteg vendégmunkás dolgozik, akik hozzájárulnak a nyugdíjkassza feltöltéséhez.
Barabás Júlia, 2018. december 17. hétfő, 20:55
Fotó: Shutterstock

Azok, akik 2019 második felétől mennek nyugdíjba Lengyelországban, évente körülbelül 500 zlotyt (38 ezer forint) nyernek azon, hogy egyre nagyobb bevándorló csoport dolgozik a hazájukban - véli Marcin Lipka lengyel elemző, a Cinkciarz.pl szakembere. Véleményét arra alapozza, hogy az országba érkező vendégmunkások a munkájukkal jelentősen hozzájárulnak a gazdaság működéséhez.

Többségükben fiatal, munkára kész személyekről van szó, akik javítják az elöregedő lengyel társadalom korösszetételét. Csak ukrán vendégmunkásból, akik fizetik a társadalombiztosítási hozzájárulást és más formában is adóznak, 440 ezer van az országban. Ennek köszönhetően, azok, akik 2019 második felében vonulnak nyugdíjba évi 500 zlotyval fognak többet kapni.

A nyugdíjvalorizációs törvény értelmében ugyanis a nyugdíjasok járandósága az inflációtól, illetve a biztosítottak befizetéseinek bővülésétől függ, és nemzeti bank adataiból kiderül, hogy az összes dolgozó 0,8 százalékát az ukránok tették ki. Így nekik is köszönhető, hogy a nyugdíjbefizetések Lengyelországban 2016 és 2018 között körülbelül 2,5 százalékkal emelkedtek.

HOZZÁSZÓLÁSOK