Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A brüsszeli testület szóvivője elmondta, hogy a bizottság levelet kapott a Frontextől, amely szerint a tagállamoktól egyelőre nem érkezett elegendő felajánlás ahhoz, hogy az ügynökség végre tudja hajtani tervezett műveleteit. "Súlyosan aláássa a Frontex képességét a műveletei végrehajtására, ha nem kapjuk meg ezeket a felajánlásokat" - mondta Natasha Bertaud.

A szóvivő arra sürgette az uniós országokat, hogy mielőbb segítsék a Frontex munkáját, nemcsak pénzügyi hozzájárulással, hanem technikai jellegű támogatással - például járművek küldésével - és személyzet rendelkezésre bocsátásával is. Natasha Bertaud szerint itt az ideje, hogy "a szavakat tettek kövessék".

Az EU-tagországok vezetői abban állapodtak meg áprilisban, hogy a menekültválságra való tekintettel megháromszorozzák azt a pénzösszeget, amelyet eddig a lélekvesztőkön Észak-Afrika felől a Földközi-tengeren Európába tartó, bajba került illegális migránsok mentésére fordítottak. A tagállamok emellett további hajókat, repülőgépeket és helikoptereket ajánlottak fel a Frontex által koordinált Triton művelet céljaira.

Az uniós határőrizeti ügynökség azt közölte pénteken, hogy júliusban közel 50 ezer menekült érkezett Európába Görögországon keresztül, és a dél-európai ország ezzel a válság által leginkább érintett államnak számít a kontinensen. Tavaly egész évben 41 ezren értek partot Görögországban.

Gil Arias Fernández, a Frontex igazgatója kijelentette, hogy az ügynökség nehezen fogja tudni segíteni Görögországot és Magyarországot, "amennyiben nem kapja meg a szükséges felszereléseket".

Európában egyre élesebb vita bontakozik ki a kontinenst érintő menekültválság kezeléséről. A Nemzetközi Migrációs Szervezet adatai szerint idén eddig mintegy 188 ezer illegális bevándorló érkezett a Földközi-tengeren keresztül Európába, közülük több mint 90 ezren Görögországban, további 97 ezren pedig Olaszországban értek partot. Az év első hét hónapjában több mint kétezren lelték halálukat a tengeren.