Bevándorlás: új áttelepítési javaslattal állt elő Brüsszel

Közös uniós áttelepítési keretprogramra tett javaslatot az Európai Bizottság, hogy a nemzetközi védelemre szorulóknak lehetőségük legyen rendezett és biztonságos módon eljutni az Európai Unióba - jelentette be Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Bizottság migrációs politikáért felelős tagja szerdai brüsszeli sajtótájékoztatóján.
MTI, 2016. július 13. szerda, 15:32
Fotó: Reuters

A javaslat a közös európai menekültügyi rendszerre irányuló bizottsági reform, valamint a migráció kezelésének javításáról szóló hosszú távú szakpolitika részét képezi, az európai migrációs stratégiában meghatározottak szerint. Az új szabályozás elősegíti majd a bizottság által június 7-én előterjesztett partnerségi program végrehajtását is, amelynek célja az unión kívüli főbb származási és tranzitországokkal folytatandó együttműködés - mondta a biztos.

"A javaslat fontos lépést jelent azon törekvéseinkben, hogy megteremtsük a rászoruló személyek unióba történő belépésének és védelemhez jutásának legális lehetőségeit. Szerves részét képezi annak a célnak, hogy védelmet kínáljunk a rászorulóknak, csökkentsük az illegális migrációt, valamint védjük a migránsokat az őket kihasználó csempészhálózatoktól és az Európa felé történő veszélyes átkelésektől" - fogalmazott Avramopulosz.

A biztos véleménye szerint a bizottsági javaslat olyan programról rendelkezik, amely biztosítani kívánja, hogy menekültstátusra várók ne induljanak útnak szabálytalanul átlépve az európai belső határokat, veszélyeztetve a belső ellenőrzés nélküli schengeni övezet működését. Tavaly mintegy 1,3 millió ember lépett az unió területére, s nagy részük a jogszabályokat figyelmen kívül hagyva vándorolt több országon keresztül elsősorban Németországba és az északi országok felé, aminek következtében több uniós tagállam ideiglenes belső határellenőrzést vezetett be.

A migránsok másodlagos mozgása, valamint a schengeni határokon belüli határellenőrzések mihamarabbi megszüntetése érdekében az új szabályozás egységes eljárást javasol az áttelepítésre minden unós tagállam részvételével. A javaslat arról is rendelkezik, ha egy menedékkérő a hosszú távú tartózkodási engedély elbírálásának ötéves eljárási ideje alatt szabálytalanul lépi át a számára kijelölt ország határát, a várakozási idő újrakezdődik - mondta a biztos.

Noha továbbra is a tagállamok határozzák meg az áttelepítendők éves számát, a nemzetközi erőfeszítések összehangolásának és az egységes fellépésnek köszönhetően az Európai Unió (EU) együttesen nagyobb hatást gyakorol majd. Az éves uniós áttelepítési tervek átfogó földrajzi prioritásokat határoznak meg az áttelepítés kiindulási helyeit illetően, valamint a tagállamok és a társult schengeni országok részvétele és közreműködése alapján megállapítják a következő évben áthelyezendő emberek maximális létszámát.

Az uniós áttelepítési keretprogram meghatározza, milyen kritériumok figyelembevételével kell meghatározni azokat a régiókat vagy harmadik országokat, amelyekből áttelepíthetnek menedékkérőket. E kritériumok közé tartozik például a harmadik országban tartózkodó, nemzetközi védelemre szoruló személyek száma, a harmadik ország és az EU közötti kapcsolatok jellege, a menekültügy és a migráció terén folytatott tényleges együttműködésük, beleértve menekültügyi rendszerük fejlesztését, az irreguláris migrációval, a visszafogadással és a visszatéréssel kapcsolatos együttműködésüket is.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

foldnyuzo, 2016.07.14 08:16

@matura:
Értem, ha Merkel nem lenne barom(kiemelés tőled) akkor az Unió tengereket foglalna el kiszorítanák a muszlimokat. irtaná az arabokat, területeket hódítana.
Csak az a baj ezzel, hogy Európa a civilizáció bölcsője, az meg a fentieket nem engedi. Merkel egy civilizált ember.
Egyébként meg Európa hódít, csak békésen, Csak egyet említek, egy látványosat, a világ döntő része európai ruhát hord!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matura, 2016.07.14 07:59

Amikor Kína önző nacionaliata érdekei miatt tengereket foglal el más népektő, amikor putyin nacionalista érdeke miatt területekért harcol testvérei ellen, vaagy arabok kiszorítják a keresztényeket és más vallásuakat, a törökök a kurdokat irtják stb. milyen barom merkel, hogy erőszakosan eu-ba nyomulókat támogat és mindenkit áldozatokra akar kényszeríteni, ami részben sikerült , közben ezek gyilkolásznak és erőszakolnak a befogadó országokban.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2016.07.14 06:44

Zavaros hablaty, a csalán verése a mások farkával. Láttam ezt a fazont nyilatkozni: egy épkézláb beszédet sem tud elmondani, megalszik a tej a szájában, mindent olvas, egy lepukkant troty, aki a haverok révén kibulizott magának egy jól fizető stallumot Brüsszelben, egy igazi tintanyaló. No ilyenektől szabadultak meg az angolok.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

HauserArnold, 2016.07.13 19:47

@INRI:

A tied is arany.

Annyira örülök, ahogy megjelentél és elmondod nekünk, fel nem világosultaknak, hogy Orbán Maga a Zseni(alitás).

Kicsit azért nehezen érthető, hogy ki is lenen szerinted a a hazaáruló? Aki elhagyja a hazáját?

Akkor mindazok, akik a nagy kivándorlási hullámban ( amiről József Attila is megemlékezett ) elmentek, majd az a félmillió, aki '56 után távozott, szintén hazaáruló?

A Zseni szavaival mondd el, már alig várom!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

INRI, 2016.07.13 19:43

Orbán Viktor két éve megmondta: helyben kell a problémát megoldani, a világon kell szétosztani a hazaárulókat nem kizárólag Európában, Magyarország elutasítja a betelepítést.
Minden szava arany.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html