A lengyel kormánypárt mind a hazai propagandában, mind uniós téren erős bevándorlóellenes retorikával él, ugyanakkor elfogadja, sőt ösztönzi a külföldiek, elsősorban az ukránok elképesztő beáramlási hullámát az országba - idézte az onet.pl a Politico újságírói, Makana Eyre és Martin Goillandeau cikkét.

Lengyelország 2017-ben több vízumot adott ki külföldi vendégmunkásoknak, mint bármelyik más európai ország. Ezek 85 százalékát ukránok kapták - összességében a lengyelországi bevándorlás lehet a legnagyobb egyéni emberi migráció egyik európai országból a másikba az elmúlt évtizedekben.

A lengyel kormány Brüsszelben azzal érvel, hogy több százezer bevándorlót fogadott be, tehát nem lehet elvárni az országtól, hogy részt vállaljon a dél felől Európába érkezők helyzetének rendezésében, ám eközben nem hangsúlyozzák, hogy a legtöbben ideiglenes vendégmunkásként érkeznek Lengyelországba.

Lengyelországnak 2050-ig ötmillió új munkásra van szüksége, ha a magas az évi 4-5 százalékos gazdasági növekedési ütemet tartani akarja, miközben a hazai munkaerő Nyugatra vándorol. Ellentétben más európai országokkal, Lengyelországban a bevándorlók érkezése nem okozott nagyobb társadalmi problémákat, az érkezők elleni tüntetések ritkák és kicsik.