"Bevándorlási jogot" követel Orbán egyik legnagyobb ellenfele

Az EU továbbfejlesztésével meg kell teremteni az "európai egyesült demokráciák politikai unióját" - hangoztatta vasárnap Martin Schulz, a német szociáldemokraták (SPD) kancellárjelöltje, az MTI beszámolója szerint.
K. Kiss Gergely, 2017. július 16. vasárnap, 16:12
Fotó: MTI/EPA

A Németország és az EU jövőjéről készített tervét ismertető beszédében elmondta, hogy az európai nemzetállamok hosszabb távon is fennmaradnak, és az EU nem lehet "Amerikai Egyesült Államok európai földön", de többnek kell lennie, mint a nemzetállami érdekek "legkisebb közös többszöröse".

Olyan EU-ra van szükség, amely "kiegészíti a nemzetállamokat ott, ahol határaikba ütköznek", köztük a klímaváltozás és a terrorizmus elleni küzdelemben és a migráció ügyében, amellyel még Németország sem tud egyedül megbirkózni.

Azonban új "eszközöket" is ki kell alakítani, hogy az EU érvényesíthesse a demokrácia, a jogállamiság és az igazságosság elveit a közösségen belül, és kívül is. Így jön létre az "európai egyesült demokráciák politikai uniója", amely "a szabadság, a biztonság, a jólét és a jog uralmának legnagyobb térsége lesz az egész világon" - mondta az SPD elnöke.

A német szociáldemokraták szerint véget kell vetni az adókulcsok csökkentése felé mutató adódömpingnek, a "pusztító adóversenynek", és olyan közös adópolitikára van szükség, amely "végre igazságosságot teremt".

Az SPD a közös, uniós védelmi politikát is támogatja, és hajlandó több pénzt fordítani az egyre több feladattal birkózó Bundeswehrre - a német hadseregre -, de elutasítja a "fegyverkezési spirált", és nem kívánja feltétlenül a hazai össztermék (GDP) 2 százalékának megfelelő szintre emelni a védelmi kiadásokat - fejtette ki Schulz.

A német szociáldemokraták támogatják Emmanuel Macron francia államfő törekvéseit az euróövezet megerősítésében, így pártolják az egész közösséget erősítő jövőbeni beruházások finanszírozását szolgáló euróövezeti közös költségvetés felállítását is.

Célkeresztben a magyar és a lengyel kormány

Schulz az SPD júniusban elfogadott választási programjára épülő kancellárjelölti programot bemutató beszédében elmondta, hogy hogy kiveszett a szolidaritás az EU-ból, ami "veszélybe sodorja Európa jövőjét".

Szavai szerint nehéz lenne megállapítani, hogy pontosan mikor szűnt meg a tagállamok közötti szolidaritás. Meglehet, hogy akkor, amikor "Magyarország és Lengyelország megtagadta a menekültek befogadását, és magára hagyott más országokat", de az is előfordulhat, hogy akkor, amikor a vetélytárs CDU/CSU jobbközép pártszövetség vezetője, Angela Merkel kancellár 2015-ben "megnyitotta a határokat anélkül, hogy bármiféle egyeztetést folytatott volna partnereinkkel". A szolidaritást helyre kell állítani, ezért a jelenlegi, 2020-ig tartó uniós költségvetési ciklus után következő közös költségvetésből "szolidaritási paktumot kell szervezni".

Németország a költségvetés legnagyobb nettó befizetője, 15 milliárd euróval többet fizet be, mint amennyit kap belőle, ami jól is van így, mert Németország profitál a legtöbbet az EU-ból. Azonban a közös költségvetés legnagyobb haszonélvezői között ott van Lengyelország és Magyarország, két tagállam, amely "megtagadta a szolidaritást a menekültkérdésben" - tette hozzá az SPD kancellárjelöltje.

Németország hajlandó még több pénzt befizetni, mert egy "megújított EU-ban" és egy " erős költségvetésben" érdekelt, "de ha a költségvetés nem a szolidaritás elvén alapul, kancellárként vétót emelek" - hívta fel a figyelmet Martin Schulz.

Hangsúlyozta, hogy "aki nem fogad be menekülteket, és például pusztító adóversenyt folytat a mi országunk ellen is, az nem viselkedik szolidárisan, és nem számíthat a mi szolidaritásunkra".

Még odacsapott Merkelnek is

A CDU/CSU-t és Angela Merkelt élesen bírálva hozzátette: Macron még csak két hónapja államfő, mégis világossá tette, hogy az EU nem "szupermarket", hanem értékközösség, Berlin viszont 12 éve - Merkel kancellárságának kezdete óta - folyamatosan "hallgat".

A kancellárjelölt az SPD székházában több száz szimpatizáns és számos vendég - köztük Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter - részvételével tartott programismertető rendezvény után nyilvánosságra hozott dokumentumban a migrációval kapcsolatban nemcsak a menekültügyről, hanem a bevándorlásról is konkrét célokat fogalmazott meg. Kiemelte, hogy Európa olyan földrész, amely bevándorlási célpont, és gazdasági erejét nem is tudja megőrizni bevándorlók, mindenekelőtt képzett munkavállalók nélkül. Ezért közös szabályokat kell kialakítani, létre kell hozni az "európai bevándorlási jogot".

Meg kell teremteni a "szabályozott bevándorlás lehetőségét" azért is, hogy a "tömeges pusztulás és a reménytelenség rendszerének" helyét átvegye a "remény és az Európába való méltányos bejutás" rendszere - áll a programban. Az SPD célja a "modern Németország egy megújított Európában", és jelezte, hogy a szociáldemokraták kampányának következő jelszava az lesz, hogy "Németország többre képes".

A "modern" Németországgal kapcsolatban kiemelte a választási programban már rögzített elemeket, köztük az állami infrastrukturális beruházások élénkítését. Új elemként egyebek mellett bejelentette, hogy a munkavállalók támogatására be kell vezetni egy új intézményt, a 20 ezer euróval (6,2 millió forint) feltöltött "esélyszámlát", amelyet továbbképzésre vagy önálló vállalkozás beindítására lehet használni.

Az SPD országos választói támogatottsága vasárnap megjelent adatok szerint 25 százalékos. A szociáldemokratáknak így 13 százalékponttal lemaradva állnak a második helyen, a 38 százalékon álló CDU/CSU mögött. A szövetségi parlamenti (Bundestag-) választást 10 hét múlva, szeptember 24-én tartják Németországban.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

krix2, 2017.07.18 08:59

@krix2:
Gyurta:
"A hanyatlás ismérveihez annyi közöd van , mint"

Ez sem a hanyatlás jele ugye, sőt inkább a fellendülésé!
"a német autópark egyre idősebb: míg 2000-ben még csak 6,9, addig most már 9,3 év az autók átlagos életkora"
http://www.portfolio.hu/vallalatok/a_nemetek_kedvenc_gyermeke_az_auto_mar_nem.3.256851.html

Gyurta, ússz inkább...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix2, 2017.07.17 22:07

@gyurta:
Miért, szerinted a fellendülést jelzi a csökkenő aktivitási ráta és az írástudatlan középkori népek beáramlása?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

gyurta, 2017.07.17 21:47

@krix2:
Foglalkozz inkább a feleségeddel, mi fax bajod van a németországi törökökkel? Az nem a te dolgod
A hanyatlás ismérveihez annyi közöd van , mint nekem a te nődhöz,vagyis semmi.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix2, 2017.07.17 20:06

@pmksz:
A linkemen lévő táblázatok szerint folyamatosan csökken a németországi törökök aktivitási rátája, miközben egyre sokasodnak.
Ezek a hanyatlás egyértelmű jelei. A soknevű által begépelt fizetett kommentek ezen nem változtatnak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix2, 2017.07.17 20:02

@gyurta:
Megismertelek ökörke.
Ráismertem a stílusodra. Ugyanolyan szemét módon viselkedsz mint az előző neveiden.

Igen ferenc pápa egy nagy marha!
Most már legalább 3-an állítjuk!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html