Lengyelországban jelenleg hivatalosan 1 millió 117 ezer munkanélküli van, ez a 16 millió dolgozó mellett a legalacsonyabb munkanélküliségi szintet jelenti 1991 óta - írta a gazeta.pl. Az ukrán vendégmunkások érkezése tehát nem történhetett volna jobb pillanatban, mert a cégeknek problémát okozott volna az üres állások betöltése.

A munkaügyi tárca adatai szerint csak 2017 első felében majdnem 948 ezer külföldi munkavállalásával kapcsolatban intézkedtek. Ez 50 százalékkal több a tavalyinál. Az ügyek 95 százaléka ukránokat érint.

A lengyel vállalatok 16 százaléka alkalmaz ukrán dolgozókat. A legszívesebben a nagyvállalatok (44 százalék), aztán a közepesek (21 százalék), végül a kicsik (13 százalék) foglalkoztatják a szomszédos országból érkezett vendégmunkásokat.

Bár a számok magasak, a vállalkozások túlnyomó részében a külföldi munkaerő az egész munkaerő-állomány legfeljebb öt százalékát teszi ki. A vendégmunkások alkalmazása magában hordoz egy súlyosabb problémát: sok cég azért alkalmazza őket, mert az ukrán munkaerő olcsóbb, mint ha innovációval és a beruházásokkal akarnák fejleszteni tevékenységüket.

A lengyel alkalmazottak viszonylag gyorsan megszokták a keleti szomszédok jelenlétét, és már nem félnek a konkurenciától. Többségük (52 százalék) semlegesen viszonyul hozzájuk. Ugyanakkor a lengyel dolgozók 42 százaléka szerint azért nő lassabban a fizetésük, mert azt az ukrán munkások felvétele fékezi a béremeléseket.

(A nyitókép forrása: Pixabay.com.)