BUX
39903

Bevándorlók vagy turisták - nagy ám a kérdés!

A görög idegenforgalmi szakemberek kétségbeesetten igyekeznek meggyőzni az utazni vágyókat, hogy országuk a több tízezer ott tartózkodó bevándorló ellenére ugyanaz a turistaparadicsom, ami volt. Eközben a miniszterelnök átfogó adósságkönnyítési megállapodást vizionál.

Napi.hu, 2016. március 19. szombat, 18:11

Görögország korábban a csodálatos napsütést, a gyengéd tengerpartokat és a különleges szigeteket jelentette az európai turisták számára, ám ez tavaly gyökeresen megváltozott, amikor bejárták a világsajtót az országba érkező menekülteket mutató képek és videók - kezdi az ország turisztikai iparának súlyos helyzetéről szóló tudósítását az AFP.

A görög idegenforgalmi szakemberek a hollywoodi filmekből ismert recept szerint igyekeznek elterelni a bajokról az utazni vágyók figyelmét. Miközben naponta érkezek a hírek a több száz partra szálló menekültről és a tengeren életveszélyes helyzetbe került vagy életét vesztett társaikról, erősen ránéznek tárgyalópartnereikre, és csak ennyit mondanak: minden rendben lesz.

Helyreállt a rend(?)

Úgy látjuk, hogy 2016 még az elmúlt évnél is jobb lehet a görög idegenforgalomban. Ha akadtak is gondok egyes szigeteken tavaly, már helyreállt a rend - fogalmazott Elena Kuntura turisztikai miniszter az ágazat legjelentősebb nemzetközi vásárán, a berlini ITB-n.

Európai szintű intézkedések történtek és csökkent az érkező menekültek száma - folytatta, kevésbé hívva fel a figyelmet arra, hogy jelenleg is több tízezer bevándorló él sátortáborokban és menedékszállásokon Görögországban. Ugyanakkor nem meglepő a kincstári optimizmus: Görögországnak óriási szüksége van a GDP-je ötödét hozó idegenforgalom életben tartására.

Katasztrofális visszaesés

Az elmúlt évben 840 ezer bevándorló ért partot a Görögországban - a helyiek csak emberi cunamiként emlékeznek a kritikus hónapokra -, megjelenésük felborította a szigetek érzékeny gazdasági egyensúlyát. A helyi szállodák vezetői minden telefoncsengésre összerezzentek, mert attól tartottak, hogy látva a kaotikus jelenetekről szóló videókat újabb vendégük mondja le foglalását.

Egyes hajótársaságok járatai már nem állnak meg Leszboszon, az egyik legsúlyosabban érintett szigeten - derült ki az Euromonitor piackutató cég jelentéséből. A szállodafoglalások 90 százalékkal estek - jelentette a Kathimerini című athéni lap. Kos szigete esetén 40 százalékos a csökkenés.

Pozitív mellékhatás

Az utóbbi sziget internetes kampánnyal akarja helyreállítani imázsát - mondta el Kos polgármestere az ITB-n, ám ez nem lesz könnyű. A tervek szerint ugyanis a bevándorlókat regisztráló európai uniós hot spotot létesítenek a területén, amely nyilván egyet jelent rengeteg menekült jelenlétével.

Az egyetlen közvetett haszna a menekültválságnak, hogy a görögök civilizált viselkedése a bevándorlókkal szemben szintén bejára a világsajtót. Míg egyes országok idegengyűlöletüket reklámozták, a külföldiekben megerősödhetett az a kép, hogy Görögország lakói barátságos, vendégszerető emberek, még akkor is, amikor súlyos humanitárius katasztrófával kerülnek szembe.

Jöhet az adósságkönnyítés

Egyértelműen jó hív viszont az országnak, hogy a nyár elejéig aláírás kerülhet arra a megállapodásra, amelyben az országot hitelező eurótagállamok jelentősen enyhítik követeléseiket - derült ki Alekszisz Ciprasz miniszterelnök szavaiból, amelyet az AP idézett. Az adósságkönnyítés utat nyithat az évek óta tartó gazdasági recesszióból való kilábalás előtt - véli a kormányfő.

A baloldali kormány tavaly feladta azt a törekvését, hogy elérje a tartozások jelentős részének leírását. Ehelyett a törlesztési feltételekben kaphatnak könnyítéseket. Cserébe vállalniuk kell még némi költségvetési kiadáscsökkentést, ezen belül végre kell hajtaniuk egy rendkívül népszerűtlen nyugdíjreformot.

Pierre Moscovici, az Európai Bizottság pénzügyi biztosa szintén azt nyilatkozta a héten, hogy a nyárig tető alá hozhatják az adósságkönnyítésről szóló megállapodást, ha a tavaly elfogadott 86 milliárd eurós segélyprogram végrehajtása sikeresen halad. Angel Gurria, az OECD főtitkára üdvözölte az adóssággal kapcsolatos tárgyalások megkezdését.

Albán, bolgár, olasz retesz
Bulgária kész azonnal kerítés építeni a görög-bolgár határra, ha a menekültek azon keresztül próbálnának bejutni az országba, miután a megszokott balkáni útvonal lezárult előttük - jelentette az ekathimerini.com. Albánia szintén határreteszre készül, bár a terepviszonyok miatt sokkal nehezebb a dolga, mint a bolgároknak. A balkáni állam Olaszországtól kért segítséget, amelynek részeként a két ország katonasága közösen erősíti meg a járőrözést a görög-albán határon. A római kormány attól tart, hogy új menekültútvonal nyílhat Albánián és az Adriai-tengeren át Olaszországba.