Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Egy új lengyel törvénytervezet értelmében még idén bevezetnek egy új adóátalányt, nevezetesen azoknak a vállalkozásoknak a kategóriáját, amelyek idénymunkásokat alkalmaznak - idézte a PAP hírügynökség tudósítását az onet.pl. Minden olyan cég, amely szezonmunkásokat alkalmaz, havi 300 zloty átalányt fog fizetni.

A cél az, hogy - különösen a mezőgazdaságban - legálisan lehessen alkalmazni munkásokat, alacsony adót fizetve utánuk. Egy egyszerű, átalánydíjas rendszerről van szó, amely abban is segít, hogy a cégek helyettesítsék az állandó alkalmazottakat, ha például baleset éri őket.

A jogszabállyal a jövő évi mezőgazdasági szezont célozták meg. A kormány várakozása szerint ezzel az adóval kifehéríthetik a külföldi vendégmunkások feketefoglalkoztatását is. Jelenleg gondot okoz, hogy nem tudják, hányan maradnak az országban az oda érkező vendégmunkások közül. Az még megvan, mennyi beutazási engedélyt adtak ki - több mint egy milliót -, de az már nincs, mennyien vállaltak végül munkát Lengyelországban.