Bevetették az "atomfegyvert" az oroszok Ukrajnával szemben

A hét eleji emelés után tovább növelte az Ukrajnába szállított gáz árát a Gazprom, amivel gyakorlatilag két vállra fektetheti az ukrán gazdaságot. Eközben veszélybe kerülhetnek az európai gázszállítások is.
Napi.hu, 2014. április 4. péntek, 13:10
Fotó: Reuters

A Gazprom a hét eleji 44 százalékos gázáremelés után további 40 százalékkal növelte az Ukrajnába szállított gáz árát, amivel a csődbe taszíthatja az Oroszországgal szomszédos államot. Az új ár ezer köbméterenként 485 dollár. A hét eleji lépés után az első negyedévi 268,5 dollárról 385,5 dollárra vitték fel az energiahordozó árát - már ez is nagyobb volt az európai országoknak eladott orosz gáz átlag 370 dollár/1000 köbméteres költségénél.

Arszenyij Jacenyjuk ukrán miniszterelnök elfogadhatatlannak nevezte, hogy néhány héttel a Krím félsziget elcsatolása után Moszkva újabb csapást mér országára. Oroszországnak semmi oka nincs arra, hogy emelje az Ukrajnába szállított gáz árát, kivéve a politikai nyomásgyakorlás szándékát - fejtegette a Reutersnek nyilatkozva. Arra számítunk, hogy az oroszok további támadásokat indítanak gázfronton ellenünk, beleértve ebbe azt, hogy korlátozzák az országba érkező energiahordozó mennyiségét.

Európa is idegeskedhet

Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatója arról tájékoztatta Dmitrij Medvegyev kormányfőt, hogy az árat a gáz kivitelére kivetett új adó miatt kellett növelniük. Az ár így egyfajta automatizmus alapján ment feljebb. Valerij Nesztyerov, a Szberbank elemzője szerint Kijevnek nemzetközi bíróság elé kellene vinnie az ügyet - az elmúlt években több esetben a vásárló javára ítéltek ezek a testületek a Gazprommal szemben. Ukrajna egyébként gázszükséglete felét szerzi be Oroszországtól.

Az emeléseket megelőzően az orosz kormány két olyan megállapodást mondott fel, amelyek értelmében olcsóbban adták az energiahordozót. Az egyik a Viktor Janukovics volt ukrán államfő és orosz kollégája, Vlagymir Putyin decemberi egyezsége, a másik a krími katonai kikötők orosz használta fejében adott engedmény volt. Az utóbbi az orosz fél szerint azért vesztette érvényét, mert a félsziget immáron Oroszország része.

A Gazprom csütörtökön arra is felszólította ukrán partnerét, hogy emelje meg a tárolókba töltött gáz mennyiségét. Erre az európai export biztonságos leszállítása miatt van szükség. A kijevi energiaügyi minisztérium adatai szerint jelenleg 7,2 milliárd köbméter gáz van a tárolókban, miközben télen például 12-14 milliárd köbméter jelenti a biztonságos tartalékot.

Rettentő amerikai ellencsapás
A McDonald's gyorsétteremlánc bejelentette, hogy meghatározatlan időre felfüggeszti a Krím félszigeten lévő éttermei működését. A Krím orosz beolvasztását a nyugati hatalmak nem ismerik el, ami aggodalommal tölti el az ott is jelen lévő külföldi vállalatokat. Nem tudják, hogy a változás hogyan érinti területen lévő vagyonukat. A McDonald'snak három étterme van a Krímben, amelyeket a bejelentés szerint technikai okok miatt zárnak be, remélve, hogy hamarosan helyre áll a korábbi állapot. Ugyanakkor a személyzetnek helyet ajánlottak a cég bármely Ukrajnában lévő éttermében, hogy ne veszítsék el állásukat. Ez arra utal, hogy a bezárás hosszabb ideig eltarthat. A Universal Postal Deutsche Post szintén a héten jelentette be, hogy nem fogad a Krímbe küldött leveleket, mert nem tudja garantálni a kézbesítést a térségben.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

NemMutyiCsajjeee, 2014.04.04 16:39

???

E-ÖRÖ-E-BÓDOTTÁÁ..wazz..

..hát-akkor-ésss..IME 1 NEM-TÁRKISOS-NEM-KAMU-NEM-GAGYI...NEM-RIZSA!!!!...FRISS-ROPOGÓSss..
szavazás

Menjen vagy maradjon Orbán?

Ön már szavazott - köszönjük! A szavazás állása:
Menjen
81%
Maradjon
14%
Öööö
5%
Összesen 4082 szavazat.
...E-ÖRÖ-E-BÓDOTTÁÁ.... WZZ...
..éss..VAN MÁSIK..wzz...
Orbán: "... négy évet kérünk" - ....

...nanaá...wazz...MEG LESZ AZ AZER.. AKÁR 20 év ISss !!??....wazz..

..és naná... FEJENKÉNT..!!..wzz

..na AZ-LESZ-ÁM-A-ZIGAZI- ÖRÖ....!!..AZ-LESZ-ÁM- A-ZIGAZI- BÓDOTTÁÁ..wazz......

..éss..ISMÉT JÓT RÖHÖGÜNK... wzzz..
BRU-HA-HAaaaaaaaaaaaaaaaa...

...merthogy-AZER.. már csak 2 NAPIG TART !!...wazz....

.. e-ZA-BAZI -NAGY - MAGYAR - NEMZETI -KERESZTÉNY-VIRCSAFTOS-ÁMOK-FUTKÁROZÁS....??!!...wzzz.


...jaa..ésss aztán KAPNAK 1-1 ÓRÁT...wazz.... hogy ÖSSZEPUTYERKÁZZANAK...wazz..


....aztán...BALLAGNAK ... MENETELNEK...CÖFÖGNEK..RÖFÖGNEK.....BÖFÖGNEK....GOMBOT VARROGATNAK...!!??...wzzz
.. ééésss... NYERGELNEK...ééss....FÚJJÁK és SZÍVJÁK...( éss..: NEM KICSIT...)....
...éééss....NEM CSAK A KÜRTÖKET )... waz... a DISZNÓSZAROS-GUMICSIZMÁS-SZAJRÉKIRÁLY...+ a CSICSKAPONDRÓ-RIZSAHADSEREG...

...BRU-HA-HAaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa ..


....éss...addig addig már nincs MÁS TEENDÖ..., mint a VÍZRE.... + a TORONYÓRÁRA FIGYELNI....... wazzz....
...merthogy - ugyebár..... a VÍZ - A-ZÚR....... a TORONYÓRA MEG QRVA NAGYOT ÜT.....wazz..., HOGY A FAL ADJA A MÁSIKAT wazzz..BRU-HA-HAaaaa.....

....HAJRÁ-LÁMPAVAS-és SZÁRÍTÓKÖTÉLGYÁRTÓ - NEMZETI - MAGYAROK ..!!!!!!!!!??....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Haynau, 2014.04.04 15:52

Az lenne az erdekes ha az ukranok kezdenek csapolni a Nyugatra iranyulo gazszalitmanyokat. A ruszkik elkezdtek egy halalos jatekot - mint Adolfek 39-ben a Szudetak elfoglalasaval. Az ilyennel szinte lehetetlen megallni. Remelem, hogy ez fokozottan elmergesedik es a vegen a ruszkik es magyar szektas-naci seggnyaloik huzzak a rovidebbet.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

RonaGyuri, 2014.04.04 15:33

az eddigi ár Viktor Janukovics volt ukrán államfő és orosz kollégája, Vlagyimir Putyin egyezsége alapján, a krími katonai kikötők orosz használta fejében adott engedmény volt. Az orosz fél szerint ez most érvényét vesztette, mert a félsziget immáron Oroszország része.
Mintha csak Orbánt hallanám! =))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2014.04.04 14:54

Majd veszünk drágán orosz gázt a németektől...

Vagy még drágábban Afrikából.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html