A Gazprom a hét eleji 44 százalékos gázáremelés után további 40 százalékkal növelte az Ukrajnába szállított gáz árát, amivel a csődbe taszíthatja az Oroszországgal szomszédos államot. Az új ár ezer köbméterenként 485 dollár. A hét eleji lépés után az első negyedévi 268,5 dollárról 385,5 dollárra vitték fel az energiahordozó árát - már ez is nagyobb volt az európai országoknak eladott orosz gáz átlag 370 dollár/1000 köbméteres költségénél.

Arszenyij Jacenyjuk ukrán miniszterelnök elfogadhatatlannak nevezte, hogy néhány héttel a Krím félsziget elcsatolása után Moszkva újabb csapást mér országára. Oroszországnak semmi oka nincs arra, hogy emelje az Ukrajnába szállított gáz árát, kivéve a politikai nyomásgyakorlás szándékát - fejtegette a Reutersnek nyilatkozva. Arra számítunk, hogy az oroszok további támadásokat indítanak gázfronton ellenünk, beleértve ebbe azt, hogy korlátozzák az országba érkező energiahordozó mennyiségét.

Európa is idegeskedhet

Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatója arról tájékoztatta Dmitrij Medvegyev kormányfőt, hogy az árat a gáz kivitelére kivetett új adó miatt kellett növelniük. Az ár így egyfajta automatizmus alapján ment feljebb. Valerij Nesztyerov, a Szberbank elemzője szerint Kijevnek nemzetközi bíróság elé kellene vinnie az ügyet - az elmúlt években több esetben a vásárló javára ítéltek ezek a testületek a Gazprommal szemben. Ukrajna egyébként gázszükséglete felét szerzi be Oroszországtól.

Az emeléseket megelőzően az orosz kormány két olyan megállapodást mondott fel, amelyek értelmében olcsóbban adták az energiahordozót. Az egyik a Viktor Janukovics volt ukrán államfő és orosz kollégája, Vlagymir Putyin decemberi egyezsége, a másik a krími katonai kikötők orosz használta fejében adott engedmény volt. Az utóbbi az orosz fél szerint azért vesztette érvényét, mert a félsziget immáron Oroszország része.

A Gazprom csütörtökön arra is felszólította ukrán partnerét, hogy emelje meg a tárolókba töltött gáz mennyiségét. Erre az európai export biztonságos leszállítása miatt van szükség. A kijevi energiaügyi minisztérium adatai szerint jelenleg 7,2 milliárd köbméter gáz van a tárolókban, miközben télen például 12-14 milliárd köbméter jelenti a biztonságos tartalékot.

Rettentő amerikai ellencsapás

A McDonald's gyorsétteremlánc bejelentette, hogy meghatározatlan időre felfüggeszti a Krím félszigeten lévő éttermei működését. A Krím orosz beolvasztását a nyugati hatalmak nem ismerik el, ami aggodalommal tölti el az ott is jelen lévő külföldi vállalatokat. Nem tudják, hogy a változás hogyan érinti területen lévő vagyonukat. A McDonald'snak három étterme van a Krímben, amelyeket a bejelentés szerint technikai okok miatt zárnak be, remélve, hogy hamarosan helyre áll a korábbi állapot. Ugyanakkor a személyzetnek helyet ajánlottak a cég bármely Ukrajnában lévő éttermében, hogy ne veszítsék el állásukat. Ez arra utal, hogy a bezárás hosszabb ideig eltarthat. A Universal Postal Deutsche Post szintén a héten jelentette be, hogy nem fogad a Krímbe küldött leveleket, mert nem tudja garantálni a kézbesítést a térségben.