Ami nem törvényes, az nem demokratikus - fogalmazott Mariano Rajoy, aki nyilatkozatában többször hangsúlyozta: a katalán referendumot nem fogják megrendezni.

A kormányfő az alkotmánybíróságtól ezen döntések megsemmisítését kérik, valamint azt, hogy az ítélethozatalig függessze fel a kifogásolt jogszabályokat, és arról személyesen értesítse a katalán elnököt, kormánya tagjait, továbbá Katalónia 947 polgármesterét.

Mariano Rajoy szerint a spanyol kormány a jogállamiságot védi, amely "együttélésünk és szabadságunk garanciája".
Az együttélés egyik alapelveként beszél arról, hogy az ország jövőjéről szóló döntés mindenkinek egyaránt joga. "Sem én mint miniszterelnök, sem a parlament, sem semmilyen más hatalom nem lophatja el egyoldalúan azt a döntést, amely megillet mindenkit, a spanyolok mindegyikét" - jelentette ki  a politikus.

Beszélt arról, hogy Spanyolországban lehet pártolni a függetlenséget, vagy bármilyen politikai kezdeményezést támogatni, de nem lehet átlépni a demokratikus normákon ezek eléréséért. "Amit az utóbbi időben látunk, annak kevés köze van a szuverenitási igényhez".

Beszédében kérte a katalán kormányt, hogy ne folytassa a társadalom megosztását, tartsa tiszteletben az emberek jogait, és hagyjon fel azzal, hogy az intézményeket a saját szolgálatába állítja.

A miniszterelnök tájékoztatója előtt az illegális önrendelkezési népszavazás összehívása miatt büntetőeljárás kezdeményezését jelentette be a katalán kormány tagjai ellen a spanyol főállamügyész. José Manuel Maza a spanyol sajtónak tett rövid nyilatkozatában elmondta: hasonló lépést tesz a katalán törvényhozás elnökségével szemben is, amiért lehetővé tették, hogy a népszavazásról szóló törvényt megszavazhassa az autonóm parlament.

Carles Puigdemont szerda éjjel írta ki a függetlenségi referendumot október 1-ére, a dokumentumot pedig kormányának minden tagja ellenjegyezte.

Néhány órával korábban pedig a katalán parlament függetlenségi pártjai expressz sebességgel elfogadták a népszavazás megrendezését szabályozó törvényt az ellenzéki pártok tiltakozása közepette.

Az ellenzéki politikusok kifogásolták, hogy néhány óra alatt, előzetes szakértői véleményezés, vita és érdemi módosítások nélkül vitték át a parlamenten jogszabályt, közülük többen felhívták a figyelmet annak alkotmányellenességére is, mivel a spanyol alkotmánybíróság minden, a függetlenségi népszavazást célzó lépést annak nyilvánított korábban.

A katalán vezetőkkel szemben jogi eljárások sora indulhat meg, mivel a spanyol kormány korábban többször is hangsúlyozta, minden lehetséges törvényes eszközzel élni fognak a referendum megakadályozására - írta az MTI.