Bevezetik a 80 ezres minimálnyugdíjat a nyáron - így döntött pozsonyi törvényhozás

Idén júliustól bevezetik Szlovákiában a minimálnyugdíjat, a társadalombiztosításról szóló törvény ezt lehetővé tévő módosítását szerdán harmadik olvasatban is jóváhagyta a pozsonyi törvényhozás.
MTI-Eco, 2015. május 13. szerda, 15:49
Fotó: Napi.hu

A minimálnyugdíj intézményének bevezetésével Szlovákiában a mindenkori létminimum összegéhez kötik az öregségi és a rokkantsági nyugdíjak legalacsonyabb lehetséges összegét. Az intézkedés, amely a már több éve zajló nyugdíjreform részeként kerül bevezetésre, több mint 75 ezer nyugdíjast érint, ám csak azokra vonatkozik, akik legalább 30 éven keresztül fizettek nyugdíjjárulékot.

A minimál-nyugdíj összege a nyugdíjjogosultak által ledolgozott évek függvényében változik majd. Annak alsó összeghatára - amely harminc évi nyugdíjjárulék fizetést feltételez - a mindenkori létminimum 136 százaléka lesz - ez Szlovákiában mintegy 270 euró, megközelítőleg 80 ezer forint.

A 30 évnél többet ledolgozott nyugdíjjogosultak esetében a minimálnyugdíj összegét úgy számítják ki, hogy a létminimum szorzójához - a kiindulási alap 136 százalékhoz - minden többletév után két százalékpontot, 40 ledolgozott év felett pedig évi három százalékpontot adnak hozzá. A minimálnyugdíjak összegét minden év januárjában a létminimum aktuális összegének tükrében változtatják meg. A társadalombiztosításról szóló törvény vonatkozó módosítását a 150 fős szlovák parlamentben 77 igen szavazattal, 36 nem ellenében hagyták jóvá Robert Fico kormánypártjának képviselői, az ellenzék szinte teljes egészében a minimálnyugdíj bevezetése ellen voksolt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

unorti, 2015.05.13 18:04

ficóék azt a pénzt költik ,amit dzurindáék 8 év alatt felhalmoztak a magyar párttal koalícióban ...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Vote, 2015.05.13 17:12

Szlovakiaban 200 euro a letminimum?

Nehezen hiheto, amikor Magyaorszagon 300, tehat valoszinuleg Mo. magasan tartjak mestersegesen, hogy lehesseb riogatni a szegenyekkel.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html