Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A legnagyobb gáz- és kőolajipari gyártó és forgalmazó lengyel cég, a PGNiG, két amerikai vállalattal is előzetes megállapodást kötött folyékony gáz szállításáról - számolt be a Rzeczpospolita. Az lng a néhány éven belül a Mexikói-öbölnél létesítendő terminálból indulhat hosszú tengeri útjára Lengyelország felé.

A PGNiG, illetve a Port Arthur LNG és a Venture Global LNG megállapodása meghatározza a hosszú távú szállítások alapfeltételeit. A két amerikai vállalat építi a Mexikói-öböl partján az új lng-terminálokat, amelyeket négy-öt éven belül adnak át.

A szándéknyilatkozat szerint a lengyel vállalat évente körülbelül 5,4 milliárd köbméter gázt vásárol. Ugyanakkor a PGNiG emlékeztetett arra, hogy ennek a megállapodásnak az aláírása nem jelent kötelezettséget a végső szerződés megkötésér.

A PGNiG szerint az új beszerzési forrást az teszi jelentőssé, hogy az oroszokkal kötött hosszú távú gázszállítási megállapodás 2022-ben lejár. Az amerikai import hozzájárul ahhoz, hogy megszabadítsák Lengyelországot az orosz gázfüggőségtől.

A fotó forrása: Gary Cameron/Reuters