Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Katasztrofális lehet Fehéroroszországban a 2019-es év, mivel a kormánynak 4,9 millió dollár államadósságot kellene visszafizetnie, amire nincs pénze - írta a lengyel Rzeczpospolita. A tartozásból 3,8 milliárd állami intézmények 1,1 milliárd dollár pedig a központi bank adóssága.

Független szakértők úgy vélik, hogy Belarusz a következő években egyre jobban eladósodik, és erősödik majd az Oroszországtól való függősége. Jelenleg ez az egyetlen állam, ahonnan Minszk pénzügyi segítséget kaphat.

A kormány új hiteleket akar felvenni 1,87 milliárd dollár értékben, ám egyelőre sem az IMF, sem Oroszország nem tervezi, hogy további kölcsönt ad az országnak. Eközben az orosz adószabályok változása miatt várhatóan vissza fog esni a Fehéroroszország olajtranzit-bevétele, ami a GDP négy százalékának megfelelő veszteséget okozhat a minszki költségvetésnek.

Az IMF szerint a Belarusz valutatartaléka 2,1 hónapnyi áru- és szolgáltatásimport kifizetésére elég. Ez nem felel meg az államok pénzügyi biztonságával kapcsolatos nemzetközi standardoknak.