Bezárult a politikai csikicsuki a lengyeleknél

Helyesnek bizonyultak a sajtóértesülések: Jaroslaw Kaczynski, a lengyel kormánykoalíció vezető pártja, a Jog és Igazságosság belépett a kormányba, így miniszterelnök-helyettesi pozícióból irányíthatja "főnökét", a miniszterelnököt.
Komócsin Sándor, 2020. szeptember 24. csütörtök, 14:50
Fotó: Pixabay

Jaroslaw Kaczynski, a kormányzó Jog és Igazságosság párt (PiS) eddig alkotmányos tisztséget nem viselő elnöke miniszterelnök-helyettesként tagja lesz a kormánynak - jelentette be csütörtökön Ryszard Terlecki, a kormánypárt frakcióvezetője a hvg.hu tudósítása szerint.

Lengyelországot a PiS 2015-ös választási győzelme óta a pártelnöki pozícióból Kaczynski irányította. Egyik húzásaként egy korábbi kormányátalakítás során lecserélte Beata Szydlo miniszterelnököt Mateusz Morawieckire. A nyáron ő jelentette be, hogy átalakítják a kormányt, nem a miniszterelnök, hozzátéve, hogy Morawiecki maradhat a posztján. Az új helyzet vélhetően nem változtat azon, kinél van a tényleges hatalom az országban, ám vicces, hogy az ország vezetői keresztbe-kasul főnökei egymásnak.

Kaczynski a bejelentés szerint a védelmi, a belügyi és közigazgatási, valamint az igazságügyi tárcát fogja felügyelni a kormányban. Ilyen tisztség eddig nem volt. Miniszterelnök-helyettesi rangot egyes tárcák vezetői viseltek, ami viszont a 71 éves pártelnöknek túl megterhelő feladat lett volna. Zbigniew Ziobro, az egyik kicsi koalíciós partner, a Szolidáris Lengyelország párt elnöke, aki kirobbantotta az egyhetes kormányválságot, és akinek menesztése komolyan felmerült, végül is megőrzi tárcáját és az ügyészség vezetését, de a miniszterelnököt nem sikerült megfúrnia.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

europeer, 2020.09.24 16:03

Inkább tenne egy kört repülővel Oroszország felett.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html