Bezuhant a török gazdaság

Törökország bruttó haza terméke (GDP) éves szinten 1,8 százalékkal csökkent a harmadik negyedévben - jelentette a török statisztikai hivatal hétfőn.
MTI-Eco, 2016. december 12. hétfő, 12:49
Fotó: Napi.hu

A háztartások fogyasztása 3,2 százalékkal esett, a kivitel értéke csökkent, az importé nőtt. A folyó fizetési mérleg hiánya meghaladta a várakozásokat.

A török gazdaság az utóbbi időben ugyan a lassulás jeleit mutatta, de éves szintű zsugorodásra 2009 harmadik negyedéve óta nem volt példa.

Szakértők rámutattak arra, hogy a júliusi puccskísérlet és az azt követő tisztogatások miatt bizonytalanná vált a belpolitikai helyzet, ami hatással volt a gazdaságra is. Részben a sorozatos terrortámadások miatt visszaesett a turizmus, amire hatással volt az Oroszországgal vívott diplomáciai csatározás is.

A negyedéves GDP-adat ismertetése után a török líra árfolyama a pénteki záróértékhez képest másfél százalékos mínuszban állt a dollárhoz képest hétfőn dél körül. Ekkor egy dollár 3,529 lírát ért. A kora délelőtti kereskedésben a líra kétszázalékos mínuszban is állt a dollárral szemben.

Az ING bank elemzői szerint a dollár 3,6 lírára is erősödhet a héten a több emberéletet követelő szombati isztambuli robbantásos merénylet hatására, illetve a hétfőn ismertetett GDP-adatra.

Az év eleje óta jelentősen gyengült a líra, árfolyama húsz százalékot esett a dollárhoz képest.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

atombandi, 2016.12.12 14:59

erdogan aszem szep lassan bedonti a torok gazdasagot. kicsikart 6 milliard eurot az eu-bol, de tobbet nemigen fog. a polgarhaboru pedig nem egy befektetes vagy turistacsalogato elem a median keresztul. nem hiszem, hogy novelni tudna trukkok szazai nelkul a tamogatottsagat. talan mar torokorszagban is van annyi muvelt ember, hogy nem lehet mar visszarantani a kozepkorba, akkor pedig erdogan az uralkodasa utolso szakaszaba lepett...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html