A háztartások fogyasztása 3,2 százalékkal esett, a kivitel értéke csökkent, az importé nőtt. A folyó fizetési mérleg hiánya meghaladta a várakozásokat.

A török gazdaság az utóbbi időben ugyan a lassulás jeleit mutatta, de éves szintű zsugorodásra 2009 harmadik negyedéve óta nem volt példa.

Szakértők rámutattak arra, hogy a júliusi puccskísérlet és az azt követő tisztogatások miatt bizonytalanná vált a belpolitikai helyzet, ami hatással volt a gazdaságra is. Részben a sorozatos terrortámadások miatt visszaesett a turizmus, amire hatással volt az Oroszországgal vívott diplomáciai csatározás is.

A negyedéves GDP-adat ismertetése után a török líra árfolyama a pénteki záróértékhez képest másfél százalékos mínuszban állt a dollárhoz képest hétfőn dél körül. Ekkor egy dollár 3,529 lírát ért. A kora délelőtti kereskedésben a líra kétszázalékos mínuszban is állt a dollárral szemben.

Az ING bank elemzői szerint a dollár 3,6 lírára is erősödhet a héten a több emberéletet követelő szombati isztambuli robbantásos merénylet hatására, illetve a hétfőn ismertetett GDP-adatra.

Az év eleje óta jelentősen gyengült a líra, árfolyama húsz százalékot esett a dollárhoz képest.