Bezuhant az euró - megijedtek a németek

Meredeken gyengült az euró a dollárral szemben, miután úgy tűnik, a német döntéshozók is megelégelték a túl alacsony inflációt.
Napi.hu, 2014. május 13. kedd, 13:05
Fotó: Reuters

Az euró árfolyama az 1,378-as szintről 1,370-ig hanyatlott a dollárral szemben és gyengült a többi vezető devizához képest is, miután a Wall Street Journal (WSJ) azt jelentette, hogy a német Bundesbank kész elfogadni a monetáris politika enyhítését. A német pénzügyi vezetők híresek arról, hogy ellenzik az infláció megugrásának kockázatával járó intézkedéseket, ám úgy tűnik, az eurózónát fenyegető deflációs veszély őket is meggyőzte.

A WSJ információi szerint a Bundesbank belemenne a negatív kamatlábba, azaz abba, hogy az Európai Központi Bankba (ECB) pénz elhelyező kereskedelmi bankoknak fizetniük kelljen betéteik után, vagy abba, hogy az ECB banki követeléseket vásároljon. Emellett elképzelhetőnek tartják a korábbi hosszú távú, alacsony kamatozású jegybanki hitelek meghosszabbítását (2015-ről 2016-ra), vagy újabbak nyújtását, vagy esetleg akár bizonyos tőkeáttételes kölcsönök felvásárlását. A tagállamok és a vállalatok kötvényeinek vásárlását nem támogatnák.

A Bundesbank feltétele állítólag az, hogy az európai jegybank júniusban megjelenő friss gazdasági prognózisában csökkentse a 2016-os inflációra adott előrejelzését. A jelenlegi prognózis 2014-ra 1,0, 2015-re 1,3, 2016-ra 1,5 százalékot prognosztizál, ezen belül 2016 végére 1,7 százalékot. A jelentés az ECB monetáris tanácsának június 5-ei ülésére készül el. Mario Draghi, az európai jegybank elnöke egy héttel ezelőtti sajtótájékoztatóján célzást tett arra, hogy bank határozottabb lépéseket tehet az eurózóna gazdaságának élénkítésére. Draghi szintén az ECB elemzéséhez kötötte az intézkedéseket.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

ucey83, 2014.05.13 19:49

@Tomi31: Egyetértek. Az eurónak gyengülnie kell és gyengülni is fog a dollárhoz képest. De azt senki ne higgye hogy 1 hét alatt van egy 400 pontos esés és utána semmi korrekció sem történik. Ráadásul az EKB semmit sem tett az euró gyengülése érdekében. Még.
Eurusd lejjebb fog menni. De a gyengülés ideje még nem jött el. Átkerültünk az átmenet időszakába. Az emelkedésnek vége, a gyengülés még nem kezdődött el. Ahhoz az 1.36-os szintnek kellene megdőlnie.
Eurusd árfolyama jó darabig a 1.36-1.41 közötti tartományban tartózkodhat. 1.41 fölé aligha várható a devizapár, az 1.36 alatti árfolyamnak még nem jött el az ideje. Szerintem.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Tomi31, 2014.05.13 17:58

Az Euro még így is túlértékelt, az árfolyamnak muszáj gyengülnie a dollárhoz képest.. és más valutához képest is mert fékezi az exportot és deflációt gerjeszt.. ezen okok vezettek a svájci árfolyam védelméhez is.. Számos ország köztük Japán, és USA is gyengítette valutáját, és Magyarország is mindent elkövet, hogy forint ne legyen túl erős, hogy javítsa az exportot (persze ennek hátránya is van) de úgy tűnik az előnyök ezt meghaladják.. így az Európai Jegybank sem követheti tovább ezt a konzervatív politikát ők legyenek az egyetlenek akik nem nyúlnak az árfolyam gyengítés eszközéhez ha mindenki más igen.. Részben ez is erősíti az Euró árfolyamát..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html