Bezuhant az euró - mi jöhet még?

Tizenhárom éve nem látott mélypontra gyengült az euró a dollárral szemben. A háttérben az amerikai Fed kamatemelése, illetve további szigorításokat előre jelző állásfoglalása áll. Az amerikai és német államkötvények hozama közt rég nem látott különbség alakult ki. Az arany ára is lejtőre került.
Napi.hu, 2016. december 15. csütörtök, 16:31
Fotó: Napi.hu

Az amerikai dollár csütörtökön jelentősen erősödött az euróval szemben, miután a Federal Reserve döntéshozói emelték az amerikai jegybank alapkamatát és legalább további három szigorítást helyeztek kilátásba 2017-re - írta a Financial Times.

Az európai valuta több mint egy százalékkal 1,0408 euró/dollárra gyengült amerikai kollégájával szemben. Az egy az egyes szinthez ilyen közeli átváltási arányt utoljára 2003 elején, az euró csecsemőkorában tapasztalhattak a valutakereskedők.

Nagy változások

A dollár tartalékvaluta szerepének erősödését mutatja az is, hogy az arany ára tízhavi mélypontra esett. Ezzel idén eddig csupán 5,8 százalékos drágulást hozott össze, ami jelentős elmaradás a január és július között elért 18 százalékos plusztól.

A kétéves német állampapírok hozama mínusz 0,76 százalék, míg a hasonló amerikai kötvények csaknem plusz 1,3 százalékot ígérnek vásárlóiknak. A 207 bázispontos különbség tizenhat éve a legnagyobb mértékű eltérés.

Óvatosan!

A dollár jelentősen erősödött Donald Trump elnökké választása óta, mert a piacok arra számítanak, hogy volt ingatlanmágnás betartja azt a választási ígéretét, miszerint jelentős infrastruktúra-fejlesztéseket indít, ami felpörgeti az inflációt, s ezzel kamatemelésre készteti a Fedet.

Egyes szakértők ugyanakkor óvatosságra intenek: kérdés, hogy mit és mikor tud megvalósítani a megválasztott elnök az ígéreteiből, illetve megígérte azt is, hogy növeli az importvámokat, ami viszont hűtené a gazdaságot. Emellett hozzányúlhat a Fed jelenlegi vezetéséhez is, ami megváltoztathatja a jegybank jelenlegi monetáris politikáját.

Bár a világ jegybankjai továbbra is elkötelezettek az ösztönző, laza monetáris kondíciók mellett, ez a korszak lassan a végéhez közeledik. A fejlett országok központi bakjainak vezetői úgy látják, hogy a különlegesen alacsony kamatok gyenge hátszelet adtak a gazdasági növekedésnek.

HOZZÁSZÓLÁSOK