Az amerikai dollár csütörtökön jelentősen erősödött az euróval szemben, miután a Federal Reserve döntéshozói emelték az amerikai jegybank alapkamatát és legalább további három szigorítást helyeztek kilátásba 2017-re - írta a Financial Times.

Az európai valuta több mint egy százalékkal 1,0408 euró/dollárra gyengült amerikai kollégájával szemben. Az egy az egyes szinthez ilyen közeli átváltási arányt utoljára 2003 elején, az euró csecsemőkorában tapasztalhattak a valutakereskedők.

Nagy változások

A dollár tartalékvaluta szerepének erősödését mutatja az is, hogy az arany ára tízhavi mélypontra esett. Ezzel idén eddig csupán 5,8 százalékos drágulást hozott össze, ami jelentős elmaradás a január és július között elért 18 százalékos plusztól.

A kétéves német állampapírok hozama mínusz 0,76 százalék, míg a hasonló amerikai kötvények csaknem plusz 1,3 százalékot ígérnek vásárlóiknak. A 207 bázispontos különbség tizenhat éve a legnagyobb mértékű eltérés.

Óvatosan!

A dollár jelentősen erősödött Donald Trump elnökké választása óta, mert a piacok arra számítanak, hogy volt ingatlanmágnás betartja azt a választási ígéretét, miszerint jelentős infrastruktúra-fejlesztéseket indít, ami felpörgeti az inflációt, s ezzel kamatemelésre készteti a Fedet.

Egyes szakértők ugyanakkor óvatosságra intenek: kérdés, hogy mit és mikor tud megvalósítani a megválasztott elnök az ígéreteiből, illetve megígérte azt is, hogy növeli az importvámokat, ami viszont hűtené a gazdaságot. Emellett hozzányúlhat a Fed jelenlegi vezetéséhez is, ami megváltoztathatja a jegybank jelenlegi monetáris politikáját.

Bár a világ jegybankjai továbbra is elkötelezettek az ösztönző, laza monetáris kondíciók mellett, ez a korszak lassan a végéhez közeledik. A fejlett országok központi bakjainak vezetői úgy látják, hogy a különlegesen alacsony kamatok gyenge hátszelet adtak a gazdasági növekedésnek.