Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Csehországban az éves havi átlagkereset 2020 első negyedévében 34 077 korona (453 ezer forint) volt - adta közre a prágai statisztikai hivatal adatát a Radio Praha. (Magyarországon a bruttó átlagkereset áprilisban haladta meg először a havi 400 ezer forintot.)

A bérnövekedés üteme 5 százalék volt az egy évvel korábbihoz képest, ami a leggyengébb tempó 2016 óta. A reálbérek csak 1,4 százalékkal kúsztak feljebb.

A prágaiak jobban állnak az országos átlagnál, ők átlagosan 42 600 koronát kaptak az év első harmadában. A medián átlag, amely felett, illetve alatt a keresek fele elhelyezkedik 29 333 korona volt, ami 5,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A munkavállalók tizedet 15 760 koronánál kevesebbet, másik tizede 53 850 koronánál többet könyvelhetett el.

Sok munkaadó csökkentette költségeit áprilisban és májusban. Tizedük mérsékelte munkavállalói alapfizetését: ezek egyharmadánál öt százaléknál kisebb, másik harmadánál viszont 30 százaléknál nagyobb volt a vágás.

Szakértők szerint az aktív munkavállalók 43 százaléka ugyanannyit kapott május végén, mint a válság előtt, a legtöbb esetben a bérek csak átmenetileg estek vissza. Ugyanakkor várakozások szerint egy-két év kell, hogy újra emelkedjenek a keresetek és nem tér vissza korábbi növekedési tempó.