Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Föld légköri átlaghőmérsékletének emelkedése összességében pozitív hatással lesz a cseh gazdaságra - idézte a Deloitte tanulmányát a bne IntelliNews hírportál. A tanácsadó cég szakemberei a klímaváltozás és a gazdasági folyamatok összefüggését vizsgálták. A mezőgazdaság ugyan a cseheknél is vesztese lesz a melegebb időnek, ám más ágazatok nyerhetnek rajta.

A közlekedés, az idegenforgalom, az építőipar és mindenekelőtt az energetika pozitívan jöhet ki a változásból, mégpedig olyan mértékben, hogy az kompenzálja az agrárszektorban elszenvedett hátrányokat. A szakemberek két lehetséges átlaghőmérséklet-emelkedés esetén vizsgálták a felmelegedés hatását a cseh gazdaságra.

A szelídebb forgatókönyv szerint 2050 végére az egy főre jutó bruttó hazai termék Csehországban 0,26 százalékkal lehet magasabb, mint ha ez a változás nem történne meg. A legforróbb változatban ez a növekedés 0,44 százalék. Ha ez utóbbi, tehát a durvább melegedés következik be, akkor az egy főre est cseh GDP 1,1 százalékkal lesz magasabb, mintha semmi sem változna.