Bezzeg a lengyeleknél nincs kleptokrácia!

Jaroslaw Kaczynski, a lengyel kormánypárt elnöke, az ország tényleges vezetője megelégelte, hogy a kormánytagok szép summákat adnak maguknak jutalomként, ami nem tesz jót a varsói vezetés népszerűségének.
Barabás Júlia, 2018. április 9. hétfő, 06:21
Fotó: Shutterstock

Lengyelországban jókora botrányt okozott, hogy a kormány tagjai jókora prémiumokat osztogattak maguknak az elmúlt két évében, ám vége ennek a jó világnak - derül ki a gazeta.pl cikkéből. Az ügyre úgy derült fény, hogy egy ellenzéki képviselő kikérte az ezzel kapcsolatos adatokat a szakminisztériumtól.

Az átlagos jutalom 2016-ban 25 ezer zloty (1,9 millió forint) volt, de Beata Szydlo akkori miniszterelnök 65 ezer zlotyt (4,9 millió forint) vihetett haza. A jutalmak együtt közel 600 ezer zlotyt (45 millió forint) tettek ki. Az elmúlt évben már jobban megjött a miniszterek étvágya: az átlagos jutalom összege 69 ezer zlotyira nőtt.

A politikai elemzők egy része úgy véli, hogy a közvélemény-kutatások azért mutatják az utóbbi időben a kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) népszerűségének esését (az egyik megbízhatónak tartott felmérés szerint 12 százalékot csökkent a támogatottságuk), mert az embereknek nem tetszenek a kormánytagok nagy jutalmai.

Szólt a nagyfőnök

A miniszterek ennek ellenére nem siettek visszaadni vagy jótékony célra felajánlani a prémiumaikat. Végül Jaroslaw Kaczynski, a PiS elnöke, Lengyelország tényleges vezetője összehívott egy sajtókonferenciát, ahol bejelentette: mind a miniszterek, mind helyetteseik átutalják a jutalmaikat a Caritasnak.

Arról már nem szólt, hogy a jogszabályoknak megfelelően jótékonysági célra fordított jövedelem adókedvezményt élvez. Az egyháznak végzett karitatív tevékenység esetén ez különösen kedvező: a Caritashoz eljuttatott jótékonysági adomány leírható a 2018-as adóbevallásból.

A fotó forrása: Shutterstock

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

gmihaly, 2018.04.09 08:52

Vagy valamiért az ottani ellenzéki média még nem leplezte le. Vagy Nyugat-Mucsa az ő irányukban érzett történelmi lelkiismeretfurdalása miatt őket jobban támogatja. És akadnak jóindulatú szomszédjai is. Persze, ott van az orosz medve is. Magyarország a szomszédai ellenére is, egy nyugisabb geopolitikai helyzetben van.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html