Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A tavalyi első féléves 884 euróról az idei év azonos időszakában 921 euróra nőtt az átlagbér Szlovákiában, miközben a foglalkoztatottak száma több mint 50 ezerrel bővült - idézi az Új Szó a helyi Postabank elemzőjét, Lucia Dovalovát.

Ez lényegében azt jelenti, hogy sokkal több ember költhet a szokásosnál többet a karácsonyi ünneplésre. Ráadásul a fogyasztási kedv is javult a szomszédos országban: az üzletek bevételei már az idei év első felében meghaladták a 10 milliárd eurót (3100 milliárd forintot), egy lakosra így átlagosan 1840 eurós (561 200 forintos) bevásárlás jutott. A második félévben sem állt meg a növekedés az eddigi adatok szerint. Szeptemberben például már 8 százalékkal több pénzt költöttek az üzletekben, mint egy éve.

"Az év legnagyobb bevásárlói rohama azonban még előttünk van. A felméréseink szerint ugyanis a bevásárlásra fordított összeg csaknem 30 százalékát az utolsó negyedévben, azon belül is elsősorban a karácsony előtti hetekben költjük el" - mondta Dovalová. Jól igazán a sporteszközöket, elektronikai cikkeket, ruhákat és kozmetikumokat vásárolnak többet a szlovákok a karácsonyi szezonban. A hazai fogyasztók is hasonló termékekre ugranak rá.

A címlapkép forrása: Shutterstock.