A Markit Economics piackutató intézet kedden közölte, hogy az előzetes számítások szerint decemberben 52,1 pontra emelkedett a Markit/JMMA japán feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexe (bmi) a novemberi 52 pontról. Októberben 52,4, szeptemberben pedig 51,7 ponton állt a BMI. Elemzők 52,3 pontot vártak decemberre.

Az HSBC bank előzetes számításai szerint Kínában decemberben 49,5 pontra csökkent a feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index a novemberi 50 és az októberi 50,4 pontról. A bmi 50 pont feletti értéke a vizsgált ágazat vagy alszektor növekedését, 50 pont alatti értéke a visszaesését jelzi.

Eközben a Nikkei című japán gazdasági napilap arról adott hírt, hogy a kormány fontolgatja a társasági adó 2,5 százalékponttal történő mérséklését áprilistól.

A 34-tagú OECD-ben Japán 35,6 százalékkal a második helyezett a legnagyobb mértékű társasági adót fizető országok listáján. Az első hely az Egyesült Államoké, ahol a vállalatok profitjuk 37 százalékát fizetik be társasági adóként. Dél-Koreában 24,2, míg Írországban mindössze 12,5 százalék a társasági adó mértéke.

Nicolas Smith, a CLSA bróker- és befektetési cég részvénypiaci elemzője szerint Japánból továbbra is menekülni fognak a cégek, ha a kormány nem csökkenti az adókat. Ugyanakkor az is tény, hogy a japán társaságok 70 százaléka egyáltalán nem fizet semmilyen adót.

Smith úgy véli, hogy a pénzügyminisztérium a vállalatok nagyságtól függő adót vezet be, amelyet minden cégnek fizetnie kell. Végeredményben a nagy nyereséggel működő cégek a jelenleginél kevesebb adót fognak fizetni, a kis nyereségű vállalatok pedig elkezdenek adót fizetni.