Biden minden fronton "támad", Trump fél vagyona rámehet adósságára

Joe Biden, az USA elnöke január 20-ai beiktatási beszédében nagyon magasra tette a lécet saját kormányával szemben, így hivatali ideje első 100 napja előtt felkorbácsolta az érdeklődést a munkája iránt. Eközben elődjének, Donald Trumpnak azon kell gondolkodnia, hogyan fizeti vissza lejárófélben lévő tetemes adósságát.
Komócsin Sándor, 2021. január 21. csütörtök, 10:28
Fotó: Getty Images

Sokszor elfelejtik, hogy Franklin D. Roosevelt amerikai elnököt, aki az amerikai gazdasági rendszer gyökeres megreformálásával az 1930-as és 1940-es években beírta a nevét a történelembe, kortársai közül sokan középszerűnek tartották. Joe Biden, az új amerikai elnök szintén nem lógott ki eddig politikus kollégái közül egyéniségével, ám január 20-ai beiktatási beszédében olyan célokat tűzött maga és országa elé, amelyek összehasonlíthatók a 80-90 évvel ezelőtti vállalásokkal - véli Edward Luce a Financial Times (FT) publicistája.

Napjainkban a válságok egész sorozatát éljük, a dühöngő pandémia mellett szembe kell néznünk, az amerikai demokrácia hanyatlásával, a rendszer szintű rasszizmussal, Amerikai világhatalmai szerepének megrendülésével és végül, de nem utolsósorban az egész bolygót fenyegető környezeti katasztrófával - sorolta az elnök, aki azt vállalta, hogy egyszerre néz szembe mindegyik kihívással. Úgy kell nekilátnia ennek, hogy az amerikaiak harmada szerint nem legitim vezetője az országnak és a szenátusban 50-50 százalék az immáron kormánypárti demokraták és ellenzéki republikánusok aránya, így nem tud olyan reformokat elfogadtatni, amelyekhez kétharmados felsőházi többségre van szükség.

Kezet nyújtott

Biden mérsékelt, centrista politikus lévén kezet nyújtott politikai ellenfeleinek, ami nem feltétlenül talál majd jó fogadtatásra. Például beiktatása napján elküldött a Kongresszusnak egy törvényt, amely 11 millió illegális bevándorló előtt nyitná meg az amerikai állampolgárrá válás útját, ám a republikánusok az érintetteknek adott egyfajta amnesztiának értelmezik ezt, és mivel kétharmados jogszabályról van szó, nem fog átmenni a szenátuson. Ugyanez várható az amerikaiak szavazási jogának reformjával kapcsolatban is és az ellenzék, amely kormányon nem volt híve a kőkemény költségvetési szigornak, az új elnök 1,9 ezer milliárdos gazdaságösztönző programját már azért bírálja, mert növeli a költségvetési hiányt és az államadósságot.

Sokszor mondják, hogy minden amerikai elnök elődje ellentéte. Ez Donald Trump és Joe Biden esetén ezer százalékig igaz, ami egyben azt is jelenti, hogy Trump vibráló, show-ként folytatott elnöksége után Bidené unalmasnak ígérkezik. Például nem számíthatunk a boszorkányságból merített ötletekre azzal kapcsolatban, hogyan előzhetjük meg a koronavírus-fertőzést. Ugyanakkor az FT publicistája szerint minden attól függ, mint tartunk unalmasnak. Biden ugyanis arról beszélt, hogy Amerika a veszedelem és a lehetőségek telével néz szembe, azaz igen magasra tette a lécet kormányzása indulásakor. Így első száz napja biztosan nem lesz unalmas.

Nehéz évek Trump előtt

Donald Trump ingatlanbirodalmát alaposan megtépázta a pandémia okozta gazdasági válság - derül ki a Bloomberg összesítéséből.

A volt elnök pénzügyi beszámolója a szerint washingtoni és Las Vegas-i szállodáinak bevétele például az elmaradó turisták miatt több mint felével zuhant. A washingtoni Trump hotel - amelyet el akart adni - csak 15,1 millió dollárt hozott 2020-ban a 2019-es 40,5 millió után. Las Vegasban a szállodai szolgáltatások bevétele 9,2 millió dollárra esett 23,3 millióról, a miami Doral Golf Resort árbevétele 44 millió dollárra csökkent 77 millióról. Brit és ír golfpályáinak bevétele nagyjából harmadára csökkent tavaly az egy évvel korábbihoz képest.

Megúszta a csapást a floridai Mar-a-Lago klub, ahova az volt elnök visszavonult a Fehér Házból. Ez a 2019-es 21,4 millió dolláros bevétel után 2020-ban 24,2 millió dollárt fialt. Hasonló a helyzet a Trump-féle termékek internetes értékesítésével, ennek bevétele 1,96 millió dollárra nőtt tavaly az egy évvel korábbi bő 930 ezerről.

Donald Trump vagyonát a Bloomberg Billionaires Index készítői jelenleg 2,5 milliárd dollárra becsülik, ami 500 millió dollárral kevesebb, mint amikor 2016-ban elfoglalta az Egyesült Államok elnöki székét. Ingatlanjait összesen több mint egymilliárd dollárnyi ketyegő adósság terheli, amelyek nagy részét a következő három évben kell visszafizetnie. A legnagyobb fejfájást az okozhatja neki, hogy a tartozás több mint harmadának visszafizetéséért személyesen vállalt garanciát.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

antitroll, 2021.01.22 10:40

@na4:
Már megint félrebeszélsz, mint as brexitnél.
Azok kaphatnak állampolgárságot, akik huzamos (értsd sok éve) élnek az USA-ban, büntetlenek és a megélhetésük, lakhatásuk biztosított, van munkájuk, adóznak... Több filmet is fel tudok sorolni ha szeretnéd, ahol ezt taglalják. Rengetegen vannak ilyenek a sajátos és államonként eltérő szabályozás miatt, az állampolgárságot ugyanis szövetségi törvény szabályozza, nem az adott állam, ahol él.
A legszebb az egészben, hogy bár a legtöbben mexikóból érkeztek, de bőven van ilyen kanadai és még rengeteg nációból érkezett is.
Mivel ezek a bevándorlók jogi státusza rendezetlen volt, azzal előbb utóbb kezdeni kellett valamit, ugyanis ahogy a briteknél (az ottani helyzetnek nagy szakértője lehetsz), itt is látható tétel a GDP-ben a bevándorlók által hozzáadott érték.

Nyugodj meg, Biden adminisztráció sem fogja könnyíteni az illegális bevándorlást! Ez nem erről szól!
Trump 4 év alatt nem ebrudalta őket ki azokat akik most állampolgárságot kaphatnak, mert hiányoznának a gazdaságból.

Egyébként a vonatkozó magyar szabályozás, aminél az új USA szabályozás sem lesz lazább:
"Honosítását kérheti az a nem magyar állampolgár, aki
- a kérelem előterjesztését megelőző nyolc éven át folyamatosan Magyarországon lakott, és
- a magyar jog szerint büntetlen előéletű, és a kérelem elbírálásakor ellene magyar bíróság előtt büntetőeljárás nincs folyamatban, és
- igazolja, hogy magyarországi lakóhelye és megélhetése biztosított, és
- honosítása Magyarország közbiztonságát és nemzetbiztonságát nem sérti, és
- igazolja, hogy alkotmányos alapismeretekből magyar nyelven eredményes vizsgát tett, vagy ez alól a törvény alapján mentesül."
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

DrNemoda, 2021.01.22 07:40

Nem szabad leállni, le kell nyomni azt a trumpot ! Következetesen, nem kapkodva, de módszeresen ! Legyen ez iránymutató kis hazánkra nézve is ! Tessnek figyelmi a korábbi seggnyalókat, ki milyen ütemben forog át .....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Jozsi3333, 2021.01.22 02:56

@na4:
Ostobaság amir írtál.
Ha megkérsz rá, elmagyarázom, hogy miért.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

dakujeme, 2021.01.21 21:15

A világ megkönnyebbült, még az angol királynő is.
Biden a szabadság és a demokrácia, felelősség a világ sorsáért. Trump egy pszichopata őrült!
A Jóisten megint megóvta a világot egy szörnyűségtől!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Nyugatos_szolasszabadsag, 2021.01.21 20:25

Biden egy rasszrendszeren alapuló sötétzöld disztópikus önfelszámoló kommunizmusba torkolló rendszert épít szivárvány csíkokkal. Mindent egyesít amivel egy nemzetet térdre lehet kényszeríteni. Nem véletlenül hívta Trump mindig China Joe-nak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html