BUX
41516

Biden a kínaiakat nyugtatta az USA fizetőképessége miatt

Joe Biden, az Egyesült Államok alelnöke kínai látogatásának utolsó napján, vasárnap visszautasította azt a felvetést, hogy csökkenne az Egyesült Államok gazdasági ereje és kijelentette, hogy országa fizetésképtelenségére soha nem kerülhet sor.

NAPI, 2011. augusztus 21. vasárnap, 17:54

"Mi voltunk és mi vagyunk a legjobb lehetőség a világon, ha befektetésről van szó" - jelentette ki az alelnök egyetemi hallgatóság előtt, ötnapos kínai látogatása utolsó állomásán, a délnyugat kínai Szecsuan tartomány fővárosában, Csengtuban.

"Meg kell érteniük, hogy ez senkinek sem fontosabb, mint nekünk magunknak, hiszen tőkevagyonunk 87 százaléka és kincstárjegyeink 69 százaléka amerikaiak birtokában van" - hangsúlyozta Biden válaszul egy, az amerikai adósságállományra vonatkozó kérdésre. "Nem egyszerűen arról van szó, hogy érdekünkben áll védeni a kínai befektetéseket, hanem ez az elsőrendű érdekünk. Az Egyesült Államok soha nem vált fizetésképtelenné és soha nem is fog" - mondta. "Önök biztonságban vannak" - tette hozzá az alelnök.

"Tudom, hogy néhányan önök közül szkeptikusak Amerika jövőjét illetően. Engedjék meg, hogy kifejezzem tiszteletteljes ellenvetésemet és megpróbáljam eloszlatni aggodalmaikat" - mondta. Az alelnök emlékeztette hallgatóságát arra, hogy az Egyesült Államok gazdasága messze a legnagyobb a világon, mintegy két és félszer akkora, mint Kínáé.

Biden szerdán kezdődött kínai látogatását mindvégig gazdasági kérdések uralták, elhomályosítva más vitás politikai témákat.

Joe Biden pénteki megbeszélésükön biztosította Ven Csia-pao miniszterelnököt, hogy Kínának "nincs mitől tartania" amerikai kincstárjegy-befektetéseinek biztonságát illetően, a miniszterelnök pedig válaszában bizalmát fejezte ki a magas adóssággal és gyenge növekedéssel terhelt amerikai gazdaság ellenálló képességében.

Szakértői becslések szerint Kína 3,2 ezer milliárd dollárra becsült, a világon a legnagyobb devizatartalékának mintegy kétharmadát dollárban denominált eszközök teszik ki, így Kína egyúttal az Egyesült Államok legnagyobb külföldi hitelezője is.