Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Biden a román elnöki hivatalban mondott beszédet román politikusok, a jegybank kormányzója, a titkosszolgálati vezetők, az alkotmánybíróság elnöke, valamint a civil társadalom képviselői előtt. Kifejtette: a korrupció nem csak a gazdaságot veszélyezteti, mert amikor a politikusokat és bírákat meg lehet vásárolni, amikor a sajtó propagandaeszközzé válik, akkor az ország biztonsága és demokratikus berendezkedése is veszélybe kerül, és külső erők manipulációjának eshet áldozatul. "Láttuk, miként ásta alá Ukrajna önvédelmi képességét, katonai rendszerét az elmúlt 15 évnyi korrupció" - figyelmeztetett Biden.

Az amerikai alelnök méltatta a román korrupcióellenes ügyészség (DNA), a feddhetetlenségi ügynökség (ANI), a legfelső bíróság és a rendőrség munkáját, amiért ellenálltak a politikai nyomásának, és jelentős eredményeket értek el a korrupció visszaszorítása terén. Ugyanakkor felhívta a civil szervezetek, a polgárok és a sajtó figyelmét arra, hogy nekik kell számon kérniük a hatalom túlkapásait. Hozzátette: a politikusoknak meg kell érteniük, hogy a kormánynak kell a polgárokat szolgálnia és nem fordítva.

Egyes román hírtelevíziók úgy értékelték, hogy a korrupcióellenes üzenet burkolt figyelmeztetés az államfői poszt elnyerésére leginkább esélyes Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnök és pártja számára, akit a tisztségben lévő jobboldali Traian Besescu államfő rendszeresen a jogállamiság aláásásával vádol.

Az Egyesült Államok bukaresti nagykövetsége decemberben közleményben figyelmeztette a román hatóságokat, hogy visszalépés lenne Románia számára, és elbátortalanítaná a befektetőket, ha a törvényhozók megakadályoznák összeférhetetlenségük vizsgálatát. Januárban Victoria Nuland, az amerikai külügyminisztérium államtitkár-helyettese hangsúlyozta Bukarestben, hogy az Egyesült Államok rendkívüli módon érdekelt a román jogállamiság, igazságszolgáltatás és átláthatóság megerősítésében.

Joe Biden a román elnöki hivatalban mondott beszédében - látogatása során immár harmadszor - kihangsúlyozta, hogy a NATO-országok nincsenek egyedül, a védelmi szövetség tagjai külső agresszió esetén megvédik egymást. Az amerikai alelnök szerda délután elhagyta Bukarestet: európai útját Cipruson folytatja.