Biden: elhangzott az első komoly figyelmeztetés

Boris Johnson brit miniszterelnök kénytelen volt lenyelni, hogy Joe Biden megválasztott amerikai elnök nem őt hívta fel elsőként az európai vezetők közül, pedig országaik kapcsolata állítólag különleges. Ennél csak az érhette rosszabbul, amit a telefonban hallott.
Komócsin Sándor, 2020. november 11. szerda, 15:20
Fotó: Getty Images

Joe Biden, az Egyesült Államok megválasztott elnöke határozottan figyelmeztette Boris Johnson brit miniszterelnököt, hogy barátságtalan lépésnek tekintené, ha a brexit olyan változata valósulna meg, amely destabilizálná az ír békefolyamatot. Ha így történne, akkor az USA és az Egyesült Királyság különleges kapcsolata "komplikáltabbá válna" a korábbinál - írta a Financial Times a két vezető telefonbeszélgetéséről megszerzett információi alapján.

Biden állítólag meglepte Johnsont azzal, hogy az elnökválasztás után a világ vezetői közül az elsők között hívta fel, ám a megválasztott elnök ezzel a diplomáciai gesztussal is érzékeltetni akarta, milyen fontos mondanivalója van kollégája számára a brexittel kapcsolatban. Arról beszéltek, hogy a brit uniós kilépést úgy kellene végrehajtani, hogy az ne érintse a nagypénteki egyezmény után kialakult ír-északír státus quót - mondta egy kormánytisztviselő a brit üzleti lapnak.

A múlt század végén ez az egyezmény teremtette meg a békét az Ír-szigeten, egyebek mellett azzal, hogy Észak-Írország és az Ír Köztársaság közti határ jelképes, szabadon átjárható. Ezt veszélyezteti, hogy a függetlenné váló Egyesült Királyság más vámrezsimbe kerülhet, mint amelyben az EU-tagállam Írország marad.

Csúnya szavak

Biden korábban azt mondta, hogy szerinte Johnson Donald Trump amerikai elnök pszichológiai és érzelmi klónja. Ezt a megjegyzést nem dicséretnek szánta. Emellett arra figyelmeztetett, hogy ha a brexitnek olyan változata valósul meg, amely aláássa az ír megbékélést, akkor kormánya nem fog szabadkereskedelmi megállapodást kötni az Egyesült Királysággal. A brexiterek egyik fő érve a függetlenség mellett éppen az volt, hogy a szigetország önálló egyezségeket köthet olyan jelentős gazdasági partnereivel, mint az USA.

A megválasztott amerikai elnök környezetét állítólag felzaklatta, amikor ősszel arról érkezett hír, hogy a brit kormány a tavaly kötött EU-brit válási megállapodást felülíró belső piaci törvényt akar elfogadtatni a londoni parlamenttel. E szerint az Észak-Írországot érintő gazdasági szabályokról Londonban döntenének az EU-val folytatott megelőző konzultáció nélkül, ami lehetetlenné tenné, hogy az ország az EU-s vámunió és egységes piac része maradjon, következésképpen valós határ alakulna ki a két ír állam között.

Barátságos beszélgetés

Brit tisztviselők szerint Biden és Johnson baráti hangulatú 25 perces társalgást folytatott telefonon. Az hogy a hivatalba készülő új elnök az elsők közt akart beszélni a brit kormányfővel, szerintük jó jel, arra utal, hogy Biden jelezni akarta, hogy szoros kapcsolatokat tervez a két ország között.

Az igazsághoz tartozik, hogy a megválasztott elnök először Justin Trudeau-t Kanada miniszterelnökét hívta fel. A Downing streeten állítólag arra számítottak, hogy az első európai hívás a brit miniszterelnöknek szól majd, ám ezt Biden csapata nem erősítette meg. Végül Johnson a negyedik helyre szorult, mert az Fehér Ház következő lakója ábécésorrendben hívott fel négy európai vezetőt (France, Germany, Ireland, UK): Emmanuel Macron francia államfőt, Angela Merkel német kancellárt, Micheál Martin ír miniszterelnököt és őt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

lauda, 2020.11.12 15:42

Mit lehet komolyan venni olyan szenilis vénembertől , aki a saját családját sem ismeri fel !!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2020.11.12 13:19

@Aomori: Ja és az elnöki vita első fordulójában Joe megígérte, hogy megvárja a kinevezést, ill. azt, hogy lezárulnak a vizsgálatok az esetleges vitás kérdésekről. Betartotta? Nem. Amit mond moslék. Ma ezt, holnap éppen az ellenkezőjét.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2020.11.12 12:58

@Aomori: Pontosan. Ki nem szarja le, hogy mit mond? Nem elnök. Hiába intézkedik meg parádézik, megcseszheti. Csak egyre mélyebbre ássa magát a xarba.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Aomori, 2020.11.12 12:00

Lehet, hogy lemaradtam valamiről? Már letette az elnöki esküt Bidé?
Mert akkor szokták megválasztott elnöknek hívni az új elnököt, ha már jogerős a dolog.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Toth Zoltan, 2020.11.12 10:40

Tisztelt Cikkíró és Kedves Olvasók, hadd javasoljak újabb nézőpontot a szemünk előtt zajló események további fejtegetéséhez. Egy friss hír kapcsán ("Donald Trump fires Defence Secretary Mark Esper" - https://www.bbc.com/news/world-us-canada-54880774 ) szeretném felidézni a telex.hu-n nemrég közölt beszámolót (kiemelve annak egyik igen elgondolkodtató részletét):

"... Donald Trump az eredmények kétségbe vonása mellett fontosabb dolgokkal is ténykedett: például kirúgta a nukleáris fegyverarzenált felügyelő ügynökség vezetőjét, Lisa Gordon-Hagertyt ..." https://telex.hu/kulfold/2020/11/07/donald-trump-kozben-eszrevetlenul-kirugta-a-nuklearis-fegyverarzenalt-felugyelo-ugynokseg-vezetojet .

Vajon mire készülhet Trump (belföldön vagy külföldön)?

Másrészről pedig hadd ajánljam egy korábbi kommentemet (itt: https://magyarnarancs.hu/kulpol/putyin-szerint-joe-biden-fia-jol-keresett-ukrajnaban-de-buncselekmenyt-nem-kovetett-el-134331#kommentek ). Ne vegyék ünneprontásnak, de szerintem még nem lefutott ez a meccs, és ezzel nem is elsősorban a választási szavazatszámláláshoz kapcsolódó esetleges kezdeményezésekre utalok. Megérzésem szerint nem az USA-elnök megválasztása ezen színdarabnak a katartikus csúcspontja, talán az aktuális fejlemények sokkal inkább értelmezhetőek újabb - még drámaibb - cselekmények nyitányaként.

A nukleáris fegyverarzenál felügyelő vezetőjének hirtelen eltávolítása, valamint Mark Esper kirúgása között talán jóval racionálisabb, bár leplezett kapcsolat is feltételezhető, mint egy dühében vagdalkozó, gyermekies elme eszeveszett őrjöngése, és talán megerősítheti azon elképzelésemet is, melyet tömören ekként fogalmazhatok meg: a Trump-Netanjahu páros, érzékelvén eddigi szerencséjük fordulását, most próbálja (már előre gondolkodva) kötött pályára kényszeríteni a felálló új vezetést, nevezetesen egy komolyabb iráni katonai intervencióval (akár már taktikai atomfegyverek alkalmazásával) háborúba terelni a soros USA elnökö(ke)t - teljesen ellehetetlenítve bármiféle későbbi irányváltást ezen a téren. (Ürügyet is könnyen találhatnak, még inkább kreálhatnak hozzá, gondoljunk csak egy akár 9/11-et is überelő merényletre, mondjuk piszkos atombombával az USA területén - természetesen "iráni terroristák" által, kommentem itt: https://hvg.hu/vilag/20190329_Trump_a_jovo_heten_lezarna_a_mexikoi_hatart#article-comments -, vagy épp a Hormuzi-szorosban galád módon, egyébként amúgyis kivonásra szánt amerikai hadihajó látványos elsüllyesztésére, vagy csupán kalkulálhatóan közeljövőbeli iráni nukleáris próbarobbantásokra, ballisztikus rakétázásra...) Még van bő két hónapjuk erre!

Íme egy szintén elgondolkodtató idézet: "A válasz nem mindenkit nyugtatott meg. Ed Markey, Massachusetts demokrata szenátora, aki törvényben korlátozná az elnök jogát első csapás elrendelésére, azt mondta, hogy neki "nincs bizalma abban", hogy a parancsnoki lánc visszautasítana egy ilyen parancsot. Szerinte vékony kötélen táncolnak, ha a bolygó sorsa azon múlik, hogy a katonai parancsnokok, akiket az elnök nevez ki, ellent mernek-e mondani a főparancsnoknak. Az alapprobléma, hogy bár az amerikai alkotmány szerint háború indításáról nem az elnök, hanem a törvényhozás dönthet, megelőző csapásra vagy azonnali fenyegetésre reagáló csapásra az elnök főparancsnokként saját hatáskörben is utasíthat." https://444.hu/2017/11/15/mi-van-ha-trump-elrendeli-az-atomcsapast

Egyúttal Vlagyimír Putyinéknak is lehet még rejtett aduász a tarsolyukban, talán még jelentősebb akciókra készülhetnek, mint eddig bármikor, s mindezek az orosz despotizmus rég kiismerhető érdekein túl egy esetleges közeljövőbeli vezetőcsere (már amennyiben bebizonyosodnak a Putyin betegségét illető tal?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html