Joe Biden az amerikai Demokrata Párt várható elnökjelöltje azt mondta kampányának legújabb pénzgyűjtő fordulójában, hogy visszacsinálná a jelenlegi államfő, a republikánus Donald Trump adócsökkentéseinek többségét - adta hírül a CNBC. Ezzel több milliárd dollár vándorolna át a vállalati szférától az állami költségvetésbe. Biden azt is hozzátette ehhez: tisztában van vele, hogy potenciális adományozóinak nem igazán tetszik ez.

A virtuális pénzgyűjtő eseményen, amelyen ismertette ambiciózus politikai céljait, kétmillió dollárt szedett össze. Véleménye szerint az egészségügyi válság lehetőséget teremt az amerikai társadalom középosztályának megerősítésére, továbbá arra, hogy nagy befektetéseket indítsanak a tiszta energiaforrások és az infrastruktúra fejlesztésében.

"Emberek, ez nagyon kemény munka lesz, és Donald Trump még sokkal nehezebbé és drágábbá tette" - mondta Biden a Wall Street Journal tudósítása szerint. A demokrata politikus úgy látja, hogy már a gazdasági válság kitörése, a munkanélküliség megugrása előtt Trump adócsökkentései az égbe tolták az állami költségvetés hiányát.

Ezért "meg akarok szabadulni Trump kétezer milliárd dolláros adócsökkentéseitől" - folytatta Biden. Be akarja zárni az adó elkerülését lehetővé tevő kiskapukat és növelni akar bizonyos adófajtákat. Konkrétan a vállalati nyereségadó kulcsát 28 százalékra emelné, ami becslése szerint a következő tíz évben 1,3 ezer milliárd dollár pluszbevételt hozna az államnak. Trump ezt az adókulcsot a korábbi 35-ről 21 százalékra csökkentette.