Bioélelmiszerek Keletről: könnyen pórul járhat!

Különösen kínai, török és indiai élelmiszerekről derül ki az európai laborokban, hogy növényvédőszer-maradékokat tartalmaznak, azaz egyáltalán nem bio minőségűek - számolt be a taz.de alapján az Agrarszektor.hu.
Domokos László, 2019. március 16. szombat, 13:57
Fotó: Shutterstock

Tavaly a 390 gyanús tételből, amelyik Kínából érkezett, 17 százalék valóban szennyezettnek bizonyult. A Törökországból és Indiából beszállított mezőgazdasági termékek 10-10 százaléka bukott el a laborvizsgálatokon - írta a portál.

Kínából összesen 9600 tonnányi kifogásolt árut azonosítottak 2018 folyamán. A második helyen szereplő Törökországból 6100 tonna, a harmadik helyen álló Moldáviából 5300 tonna, a negyedik helyet elfoglaló Ukajnából pedig 4500 tonna vegyszerrel szennyezett, de biónak mondott élelmiszer, illetve élelmiszer-alapanyag érkezett Európába.

A gyümölcsöket kockázatosság szempontjából a fűszernövények követik, mint például az oregánó, a kardamon, a szezámmag. A kávé és a tea sem bizonyult teljesen tisztának, valamint az állati takarmányokban (például napraforgó-pogácsa) bukkantak hibás szállítmányokra.

HOZZÁSZÓLÁSOK