Bíróság elé állhat Magyarország a rossz levegő miatt

A határidő lezárultáig az érintett uniós tagállamok mindegyike, köztük Magyarország is további tájékoztatást nyújtott a levegőminőség javítása érdekében tervezett intézkedéseiről - közölte hétfőn az Európai Bizottság illetékes szóvivője. Március közepén, a beérkezett levelek értékelését követően szükség esetén bíróság elé idézik a légszennyezettségi határértékeket túllépő országokat.
Szász Péter, 2018. február 12. hétfő, 16:37
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

Mina Andreeva a bizottság szokásos napi sajtótájékoztatóján megerősítette, hogy a múlt pénteki határidőig mind a kilenc érintett állam - Csehország, az Egyesült Királyság, Franciaország, Magyarország, Németország, Olaszország, Románia, Spanyolország és Szlovákia - információkat küldött arról, miként tervezik mielőbb orvosolni a problémát.

Az Európai Bizottság január végén rendkívüli ülésre hívta ezen uniós országokat, amelyekkel szemben már második szakaszba lépett a magas légszennyezettség miatt korábban megindított kötelezettségszegési eljárás, és tíz napot adott rá, hogy bemutassák tervezett lépéseiket.

Az ügyben az Európai Bírósághoz fognak fordulni, amennyiben nem találják hitelesnek és hatékonynak a tervezett tagállami intézkedéseket. A válaszok értékelése várhatóan március közepéig fog tartani, a bizottság szükség esetén ezután fog lépni.

Európában legalább évi 400 ezren halnak meg a rossz levegőminőség miatt, és még többen szenvednek légszennyezés okozta légzőszervi, illetve szív- és érrendszeri betegségekben. A rossz légminőség évente több mint 20 milliárd euróba kerül az európai gazdaságnak - közölte az Európai Bizottság.

Amennyiben egy tagállam az Európai Bíróság első ítélete ellenére sem cselekszik, a bizottság újabb jogsértési eljárást indíthat, és ekkor már egy figyelmeztetés után a bírósághoz fordulhat, bírság kiszabását javasolva az érintett országgal szemben.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Bahnsteig_Eins, 2018.02.12 22:00

@pastorius: Igen, így van, sajnos. A mutyibanda ezerrel irtja fáinkat és erdeinket, köztük védett és nemzeti parki erdeinket, miután minden mást már elloptak, feléltek. Miközben Áder majd' belefullad a krokodilkönnyeibe, annyira "aggódik" a környezetért, és próbál minket, a mutyibandájával ellentétben nem-fairtó nem-tolvajokat a környezet védelmére nevelni. Hogy nem szakad rá az ég az aljas képmutató féregre.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rotaryfun, 2018.02.12 21:37

- Nézd meg kisfiam ki nyomta meg a csengőt !
Csak a levegő felelős volt, de már el is ment.
levegő felelős ?
igen, ha nem vagy itthon anyutól mindig az kérdezi mielőtt bejön hogy :tiszta a levegő ?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pastorius, 2018.02.12 21:11

magyarország megteszi az intézkedéseket> tovább, sőt, fokozottan aprítják a fákat Budapesten, sőt, már nem csak itt, hanem vidéken is
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html