A bíróság indoklása szerint az amerikai diákot megkínozták Észak-Koreában - írta az MTI.

A Warmbier-család "közvetlenül is megszenvedte Észak-Korea brutalitását, amikor letartóztatták a fiát, hogy felhasználják e totalitárius állam cselszövéseiben és az Egyesült Államokkal történő konfrontációjában" - idézte az amerikai sajtó Beryl Howell bíró indoklását.

Otto Warmbier tavaly júniusban, 22 esztendősen hunyt el, miután kómás állapotban hazaszállították Észak-Koreából, ahol tizennyolc hónapon keresztül tartották fogva egy munkatáborban. Warmbier egyetemista társaival szervezett turistaúton tartózkodott Phenjanban, amikor letartóztatták, mert - az észak-koreaiak állítása szerint - ellopott a szállodából egy propagandatáblát. Tizenöt év kényszermunkára ítélték.

Halálának pontos oka nem ismert, de az amerikai orvosok agysérülést állapítottak meg nála. Feltételezésük szerint a diákot úgy megverték, hogy kómába esett. A bíróságon tanúskodó Daniel Kanter neurológus szerint Otto Warmbiert valószínűleg fojtogatással, vízbefojtás szimulálásával is kínozták, és - az orvosi szakvélemény alapján - kitépték a fogait.

A washingtoni bíróság döntésének nyilvánosságra kerülése utáni első kommentárok szerint nem valószínű, hogy Észak-Korea - amely mindvégig tagadta Otto Warmbier megkínzását - valaha is kifizeti a szülőknek a megítélt összeget.