Ha a befektetői hangulat negatív marad, a központi bankoknak komoly problémáik adódhatnak hiteleik refinanszírozásánál - osztotta meg aggodalmait a Nemzetközi Fizetések Bankja (BIS) hétfőn publikált jelentésében. A szervezet hozzátette: bár a válság során jelentős mértékben javítottak mérlegükön a pénzintézetek, a folyamat még korántsem tekinthető lezártnak. A bankok hosszú lejáratú hiteleinek 60 százaléka a következő három évben lejár, a befektetők elfordulása miatt viszont évtizedek óta nem okozott ilyen problémát a finanszírozás.

A központi bankok válságban betöltött szerepével kapcsolatban a pénzintézet felhívta a figyelmet arra, hogy amennyiben a jegybankok túl sokáig folytatnak intervenciós politikát, azzal komoly károkat okozhatnak a pénzpiacoknak, ugyanis alapvetően torzítja a privát szektor mozgásterét és megnehezíti a kockázatok reális megítélését. A jegybankoknak és a kormányoknak most szélsőséges intervenciós intézkedéseiket is mérsékelniük kell, az irányadó kamatláb ugyanis módosítja a befektetői döntéseket, kitolja a veszteség-elismeréseket, megemeli a kockázatvállalási hajlandóságot.

A jövőt illetően aggodalmának adott ma hangot a BIS vezetője, Christian Noyer is, aki szerint a legfontosabb dolog most, hogy a következő pénzügyi válságok megakadályozását célzó reformokat implikálják, valamint a fenntartható fejlődést garantálják. Emiatt is pedig a nemzetközi együttműködés kiemelt fókuszt kap a jövőben is.