Mario Monti szakértői kormánya egyetlen törvényjavaslatban foglalta össze azokat a módosításokat, amelyektől azt várják, hogy erősödhet a verseny az olasz gazdaság szorosan szabályozott, zárt számmal működő szektoraiban, ily módon pedig élénkülhet a növekedés.

Az egyik legnagyobb vitát a gyógyszertárak számának növelése váltotta ki. A kormány eredetileg odáig akart eljutni, hogy minden 3 ezer lakosra jusson egy patika, ezt végül 3300-ra tornázták fel a lobbisták, de így is mintegy 5 ezer új gyógyszertár nyílhat meg az egy éven belül kiírandó pályázatok nyomán. Demonstrációkig menő tiltakozást váltott ki korábban a taxisengedélyek újraszabályozása, ezek kiadása végül a helyi önkormányzatok kezében marad, egy új központi hatóság felügyelete mellett. Kevésbé lesznek zártak a jövőben az ügyvédek, a közjegyzők és az adószakértők céhei is - ennek megfelelően olcsóbbak lehetnek a szolgáltatásaik.

A liberalizációs csomagba kerültek bele a lakossági banki ügyintézést erősítő szabályok is: a jövőben a pénzintézetek ingyenes számlát lesznek kötelesek vezetni a havi 1500 eurónál alacsonyabb nyugdíjjal rendelkezőknek. A jelzáloghitelt kérő ügyfeleknek a jövőben nem kell folyószámlával is rendelkezni a hitelnyújtó banknál, a melléje tett biztosítást pedig ott kötik meg, ahol akarják, nem köteles a bank által preferált pénzintézetet választani.