Bizalmat kapott az új francia kormány

A francia nemzetgyűlés bizalmat szavazott Manuel Valls miniszterelnök átalakított kormányának kedden néhány órával azután, hogy a politikus az államháztartás rendbetétele érdekében a reformok folytatását ígérte 45 perces programbeszédében.
Inforádió, MTI, 2014. szeptember 16. kedd, 21:30
Fotó: Reuters

A parlamenti határozatot 269 szavazattal 244 ellenében fogadta el a parlament alsóháza. (A felsőház jóváhagyására ebben a kérdésben és ilyen formában nincs szükség.) Összesen 53 tartózkodtak a szavazáskor, közülük 31-en a kormányzó Szocialista Párt bal szárnyának tagjai. Az idetartozó miniszterek voltak kénytelenek elhagyni augusztus végén a kormányt, miután nyilvánosan bírálták a szociálliberális gazdasági fordulatot.

A jobbközép ellenzék, a centristák és a szélsőbaloldal nemmel szavazott.

A bizalmi szavazás tétje az volt, hogy a stagnáló gazdasági helyzet miatt az alig 13 százalékos tetszési mutatóval rendelkező Francois Hollande államfő és a 30 százalékon álló Valls legitimitást szerezzen a reformpolitika folytatásához.

Köszönöm a bizalmat, meg fogom szolgálni - mondta a kormányfő az eredmény ismertetését követően.

A kormánytöbbség azonban jelentősen összezsugorodott Manuel Valls előző, áprilisban felállt kormányának támogatottságához képest: akkor még 306-an szavaztak bizalmat 239 ellenében, s a tartózkodók között még csak 11 szocialista volt.

Délutáni beszédében a miniszterelnök elsősorban a baloldali elégedetlenkedőket próbálta arról meggyőzni, hogy a gazdasági reformok folytatása ellenére a kormány továbbra is baloldali politikát folytat.

"Igen, reformálunk és folytatni is fogjuk. De reformálni nem rombolást jelent. Reformálni nem visszalépést jelent" - fogalmazott Valls. Kizárta, hogy a francia munkáltatói szövetség (Medef) hétfői kérésének megfelelően a baloldal jelképének számító 35 órás munkahetet eltörölnék vagy engedélyeznék a garantált minimálbérnél alacsonyabb bérek fizetését, és 6 millió háztartás számára adócsökkentést is kilátásba helyezett 2015-re. A kormányzás ellenállás, a kormányzás kitartás, a kormányzás reformálás, a kormányzás az igazság kimondása, a kormányzása a bizalom kivívása, főleg akkor, amikor az nagyon nehéz - tette hozzá.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

illiber, 2014.09.17 20:03

...5 % hiány,100 % adósság ,14 %-os munkanélküliség ...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html