Bizalmatlansági indítvány az ukrán kormány ellen

Benyújtotta a bizalmatlansági indítványt Arszenyij Jacenyuk kormányával szemben kedden a parlamentben a Petro Porosenko államfő mögötti frakció vezetője, ukrán sajtóértesülések szerint.
Inforádió, MTI, 2016. február 16. kedd, 18:32
Fotó: Reuters

Jurij Lucenko azután terjesztette be a határozati javaslatot, hogy 158 képviselő támogatta aláírásával a kormány leváltására vonatkozó kezdeményezést. Az ukrán alkotmány szerint bizalmatlansági indítványt a kabinettel szemben a 450 fős törvényhozás legalább egyharmada, azaz 150 fő kezdeményezhet. A kormány menesztéséhez a parlament képviselőinek több mint fele, legalább 226 szavazat szükséges. Amennyiben az előterjesztés nem kapja meg a megfelelő számú támogatószavazatot, a kormánnyal szemben újabb bizalmi szavazást nem tarthatnak az ülésszak végéig.

Korábbi sajtójelentések szerint a bizalmatlansági indítvány benyújtásához úgy gyűlt össze a kellő mennyiségű aláírás, hogy Porosenko pártja mellett a kormánykoalíció egy másik pártja, az Andrij Szadovij lembergi polgármester vezette Önsegély (Szamopomics) is gyűjtött frakciójában aláírásokat. Petro Porosenko Blokkjának összesen 143, az Önsegélynek 26 képviselője van.

Lucenko sürgette, hogy a parlament már kedden szavazzon a kormánnyal szembeni bizalmatlansági indítványról. Jacenyuk pártja, a Népi Front - amelynek frakciója egyedül maradt a jelenlegi kormány támogatójaként a parlamentben a maga 81 képviselőjével - szintén amellett van, hogy a parlament lehetőleg már kedden döntsön a kabinet sorsáról.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Karasz_Vilmos_macskatenyeszto, 2016.02.16 20:10

Szenyát, a Nyulat, lapátra tették, felejthető lapja lesz az ukrán történelemnek... Kevés érdeméhez tartozik ugyanakkor, hogy nem ragaszkodik betegesen a hatalmához, mint pl. Merkel.

ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html