Minden azonosítatlan repülőgépet gondolkodás nélkül lelövünk, amely megsérti az olimpiai létesítmények fölé emelt védett légteret. Nem játszadozunk! - idézte a foxnews.com Raul Jungmann brazil védelmi minisztert, aki a város biztonsági tervét mutatta be.

A tervezet szerint 41 ezer katonát vezényelnek a versenyek védelmére: 21 ezret Rio de Janeiróba, a többit a focimeccseknek helyet adó városokba. A létszám úgy jött össze, hogy az eredetileg tervezett 38 ezres mozgósítást a Rio de Janeiro állam kérésére kiegészítették további háromezer fővel.

Katonai felvonulás

A hadsereg 12 nagy és 48 kisebb hadihajót, továbbá 70 harci járművet, 28 helikoptert, közel 1170 szállító járművet és 174 motorkerékpárt állít csatasorba. Katonák fognak járőrözni Rio főútjain, illetve a repülőtéren, a pályaudvarokon és a buszvégállomásokon, valamint a versenyek helyszíneinek környékén.

A fő turistalátványosságok, köztük a strandok a város katonai rendőségének felügyelete alá kerülnek. Az olimpiai stadionok és más létesítmények megközelítését az igazságügyi minisztérium elitalakulata fogja ellenőrizni. Ezt a biztonsági egységet az ország minden pontjáról átvezényelt rendőrökből állítják fel.

Kik ezek?

Más képet festenek a 85 ezer fős civil és katonai biztonsági személyzetről azok civil szervezetek, amelyek szerint rosszul kiképzett, motiválatlan emberekről van szó - írta a foxbusiness.com. A rendőri erőszak erősödése és 600 család kitelepítése után az Amnesty International és más szervezetek felszólították a brazil hatóságokat biztonságpolitikájuk átértékelésére.

Az Amnesty tapasztalatai szerint romlik a biztonsági helyzet a városban: a bádogvárosok lakói a szervezett bűnbandák és a rendőrség kereszttüzébe kerültek. A rendőrök 2500 embert öltek meg 2009 óta, amikor Rio de Janeiró elnyerte az olimpia rendezésének jogát. Az idei év első négy hónapjában 15 százalékkal nőtt a gyilkosságok és 24 százalékkal az utcai rablások száma.

Gyengéd költségtúllépés

A riói olimpia rendezésének költségei másfélszer nagyobbak lesznek az eredetileg tervezettnél - jelentették az oxfordi egyetem kutatói a Financial Times tudósítása szerint. A teljes költség így 4,6 milliárd dollár (1306,4 milliárd forint, több mint három 4-es metró ára) lesz. Ez valójában szerény az igazán drága, például a barcelonai vagy a londoni nyári játékok árához képest.

Az oxfordi kutatók az 1960-as római olimpiáig visszamenőleg vizsgálták a nyári és téli rendezvényeket. Az átlagos költségtúllépés 156 százalék volt. A legdrágább nyári olimpia a londoni volt 15 milliárd dollárral, a legdrágább téli játékokat Szocsiban rendezték 22 milliárdból. Az átlagos rendezési költség nyáron 5,2 milliárd, télen 3,1 milliárd dollár.

Tagadják

A rendezők minden esetben tagadják a költségtúllépéseket. London esetén a kormány azt állította, hogy tartották a költségvetést, miközben a kutatók szerint 76 százalékkal, 6,5 milliárd dollárral lépték túl a keretet.

Rióban sem más a helyzet. Eduardo Paes polgármester szerint a valós végösszeg 4,1 milliárd dollár lesz, ami 35 százalékkal kisebb a város pályázatában előre jelzett 6,4 milliárd dollárnál. A kiadások nagy részét ráadásul "magánpénzből" fedezik.

Az oxfordi jelentés az egy versenyzőre eső költséget 400 ezer dollárnak találta Rióban, ami kisebb a 600 ezres átlagnál és az 1,4 millió dolláros londoni kiadásnál.

A kutatók emlékeztetnek arra, hogy Montreal, amely a tervezettnél 720 százalékkal drágábban rendezte meg az olimpiát 1976-ban, 30 éven át fizette az emiatt felhalmozott adósságait. Athén esetén a 2004-es játékok minden bizonnyal hozzájárultak a hét éve kirobbant adósságválságához.