Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nagy-Britannia adóskockázati mérőszámai ugyanakkor éles ívben az ellenkező irányba tartanak a kilátásokat terhelő kockázatok, köztük a brit EU-tagság jövőjével kapcsolatos bizonytalanság miatt.

A Markit Financial Information Services piaci információszolgáltató cég szerint a brit szuverén törlesztési leállás kockázatára köthető piaci biztosítási csereügyletek (cds) középárfolyama jelenleg 37 bázispont környékén jár a londoni kereskedésben az irányadó ötéves lejáratra. Ennek alapján egységnyi, tízmillió dollárnak megfelelő névértékű brit államkötvényre jelenleg 37 ezer dollár körüli középárfolyamon kínálnak cds-kontraktusokat a londoni piacon.

Önmagához képest meredeken romlik

A 37 bázispontos brit szuverén cds-árfolyam továbbra is a világ legjobb államadós-kockázati mérőszámai között van, önmagához képest azonban meredeken romlik. A Markit adatai szerint ugyanis a brit cds-középárfolyam az év eleje óta megduplázódott, és a most véget ért kereskedési héten is 7 százalékponttal emelkedett. A 37 bázispontos középárfolyam 2013 júliusa óta a legmagasabb.

Mi áll a háttérben?

A Markit szerint ebben szerepe volt annak, hogy a brit nagybankok piaci tőkeértéke az általános tőzsdei felfordulás közepette átlagosan 20 százalékkal zuhant az idén, és a bankok adóskockázat-biztosítási tranzakcióinak díjszabása is megkétszereződött.

Mindehhez járult az a friss statisztika, hogy a brit külkereskedelmi egyenleg 125 milliárd fontos (50 ezer milliárd forintos) rekordhiánnyal zárt tavaly, jelezve a felzárkózó térségi felvevőpiacok gyengeségét.

A bizonytalanságot tetézi a brit EU-tagságról tervezett népszavazás

Amit a brit kormány egybehangzó sajtóértesülések szerint akár már júniusra kiírhat, ha a jövő heti EU-csúcson egyezség születik a London által igényelt uniós reformokról.

A brit kockázati mérőszámok dinamikája mindezek alapján elszakadt a világgazdaság többi erőcentrumának kockázatárazási folyamataitól. A Markit péntek esti kimutatása szerint a kockázattól szabaduló befektetők tőkeátrendezésének folyamatát jelzi, hogy a kétéves és a tízéves amerikai kincstárjegy hozamkülönbsége a héten 100 bázispont alá szűkült; ez tipikusan akkor következik be, amikor a kötvénypiac a globális gazdaság gyengeségét érzékeli.

A tízéves amerikai kincstárjegy hozama önmagában is 0,63 százalékponttal zuhant az év eleje óta, és jelenleg 1,64 százalék környékén mozog, a német tízéves Bund pedig már csak 6 bázispontnyira jár a tavaly áprilisban mért 0,07 százalékos mélységi rekordtól a Markit péntek esti kimutatása szerint.