A Fed nyíltpiaci bizottsága legutóbb tavaly decemberben emelte 25 bázisponttal, 0,25-0,50 százalékra az irányadó kamatsávot.

James Bullard, a Fed St.Louis-i tagbankjának elnöke szerint csak nagy sokkok, például világszintű piaci bizonytalanság vagy kedvezőtlen amerikai munkerőpiaci adat esetén maradna el az emelés a jövő hónapban. A piacok arra számítanak, hogy decemberben kamatot emel a Fed, és a korábban ígért lassú és fokozatos kamatemelések helyett agresszívabb kamatpályát alakít ki annak nyomán, hogy Donald Trump, az Egyesült Államok megválasztott elnöke infrastrukturális fejlesztésekkel tervezi élénkíteni az amerikai gazdaságot.

A jegybankár szerint egy emelés elég lehet ahhoz, hogy "semleges helyzetbe" kerüljön a monetáris politika. A múlt heti elnökválasztást követően emelkedtek ugyan a kötvényhozamok és erősödött a dollár, azonban mindez belül maradt a tavalyi ingadozási sávon, az infláció gyorsulásával kapcsolatos várakozások pedig megnyugtatóan hatnak a Fedre. A Fednek válaszolnia kell a gazdasági bizonytalanságokra, amelyeket "politikai szereplők" okoznak, hozzátéve, hogy a piacok nyugodtabban reagáltak Donald Trump megválasztására, mint azt korábban néhányan előrejelezték.